Gruppen som deltog på workshopen med Michelinkocken Krištof Orešnik.
Proffskockar tillredde killing i Ope
OPE (JT) Fyra professionella kockar deltog i en workshop hemma i Fia Gullikssons studiokök med en Michelinkock från Slovenien, Krištof Orešnik, i veckan. Det som stod på menyn var många olika varianter av killingkött.
Deltog under eftermiddagen gjorde förutom Krištof och Fia kockarna Lena Flaten, Maria Elf, Tina Stafrén och Urska Bobnar (som rest från Slovenien tillsammans med pojkvännen Krištof). Deltog gjorde även Ida Lindman och Julia Pearson från Hushållningssällskapet. Ida Lindman berättade lite mer om workshopen.
– Det är en del av ett större projekt som heter Matkompetenscentrum. Det har pågått sedan 2019 och har bland annat innehållit en matutställning på Jamtli, studieresor för kockar till olika producenter och utbildningar. Projektet avslutas i sommar, det här är en av de sista aktiviteterna. Vi vill stärka näringen och jobba med kompetensutveckling, vi har funnits till för matproducenter och för restauranger, och för att fler ska få uppleva den jämtländska och härjedalska maten, sade hon.
Fia Gulliksson har arbetat i tre decennier med matutveckling. Hennes företags vinster investerar hon i nya idéer. Hon berättade att Krištof var praktikant på Jazzköket när hon drev det för åtta år sedan. Hon har även rest mycket till goda vänner i Slovenien och inspirerats av deras mattradition.
Jämtlands Tidning Digital 1 mån
55 kr
Köp nu
24 timmar digitalt för 15 kr.
15 kr
Köp nu