Lars Agerberg framför sitt hus vid Änge gård. Det är till skillnad från miljön i sin helhet skyddat som en kulturhistoriskt värdefull byggnad.

Lars vill ha ett center i Änge kring Peterson-Bergers musikskapande

ÄNGE (JT) Kompositören Wilhelm Peterson-Berger (PB) är starkt förknippad med Sommarhagen, men Lars Agerberg vill nu ha en tydlig manifestation av att de flesta kända verk tillkom under den period som PB hade en viktig utgångspunkt i en annan plats på Frösön, nämligen Änge.

Publicerad Senast uppdaterad

JT har tidigare skrivit om Lars Agerbergs kamp för den kulturhistoriska miljön i Änge på Frösön. Han är själv arvtagare till ett hus med tomt på Regnbågsvägen som ligger nedanför huvudbyggnaden på Änge gård.

Här fanns ett rikt kulturliv vid förra sekelskiftet, med bland andra konstnärerna Johan Tirén och Paul
Jonze samt den berömde kompositören Wilhelm Peterson-Berger.

Lars hus liksom flera intilliggande byggdes upp kring förra sekelskiftet som sommarvisten för familjer i Östersund. Här var bryggarfamiljerna Englund och Winström representerade. Byggnader uppfördes som nu är belagda med stränga restriktioner från kommunens sida, eftersom de betraktas som kulturhistoriskt värdefulla.



På en tomt som är insprängd mellan dessa byggnader håller nu en privat entreprenör på att bygga en modern villa. Detta har fått Lars Agerberg att reagera, han frågar sig om det verkligen är så att det bara är enstaka byggnader som är värda att bevara och inte miljön som helhet?

Därför har han nu överklagat bygglovet för den nya villan.
Frågan om kulturhistoriskt värdefulla miljöer har fått förnyad aktualitet genom Mark- och miljödomstolens beslut att underkänna den detaljplan som låg till grund för den planerade ombyggnationen av Gustav III Torg (Busstorget) i Östersund.

Har hoppet ökat för ditt ärende i och med domen över Busstorget?

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS