Reidar Eriksson i Östersund borstar av den staty han anser vara misskött.
Reidar Eriksson i Östersund borstar av den staty han anser vara misskött.

Förvisad staty av Håsjö-Dahlqvist

ÖSTERSUND JT) Betongstatyn har tappat färgen, är översnöad och förvisad till en baksida av Östersunds skidstadion. Det handlar om skidlegendaren Håsjö Dahlqvist som tog medaljer i flera världsmästerskap.

Publicerad Senast uppdaterad

I samband med tävlingar i Östersund våren 1943 fick skuiptören Torsten Fridh i Järpen uppdrag att skapa en isstaty av Håsjö Dahlqvist som placerades framför Rådhuset under tävlingarna. På grund av det varma vårvädret fick dock isen bytas mot gips och statyn placerades på en två meter hög sockel och flyttades senare till ÖSK området. Där höll den i 20 år tills tidens tand gjorde att statyn förstördes. Efter det skapade 1999 en Oskar Eliasson den staty i betong som nu finns bakom Skidstadion vid ÖSK- stugan.

Placeringen och skicket på statyn har gjort Reidar Eriksson i Östersund mer än bedrövad. Han är en starkt skidintresserad person som värnar om minnet av Håsjö Dahlqvist.

– Statyn har misskötts i flera år. Från början var den vitmålad men färgen är borta och en stav är bruten, säger Reidar Eriksson, som också ifrågasätter placeringen av skidlegendarens staty.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS