Marita Ljung, landshövding, klippte bandet.
Marita Ljung, landshövding, klippte bandet.

Första ellastbilen börjar rulla i Östersund

ÖSTERSUND (JT) I tisdags togs den första helt eldrivna lastbilen i bruk hos Sandberg&Jonsson Åkeri i Östersund. Det här är den första ellastbilen i hela Jämtlands län. Det blev en invigningsfest med korv, bröd, dryck och bandklippning på hemmaplan.

Publicerad

Lastbilen invigdes av Marianne Kurtson, som är VD för åkeriföretaget Sandberg&Jonsson och Jan Jonsson, som är fordonansvarig.

El-satsningen är ett samarbete mellan Berners, Scania och Schenker. Marianne berättar att det är en distributionsbil som kommer att köra styckegods och paket i centrala Östersund, Lugnvik och även ut på Frösön. Den beräknas köra mellan 12 och 20 mil om dagen utan att behöva laddas. Planen är att bilen ska laddas bara på nätterna. Företagets hållbarhetsarbete är en viktig del av framtidens vision.

Patrik Svanberg, Scanias Area sales manager jobbar med elektrifieringsfrågan på svensk marknad. Han berättar att det här är en serieproducerad elektrisk lastbil med en kombinerad elmotor och el-växellåda med 300 kilowattimmars kapacitet, som ger en räckvidd på dryga 20 mil. Patrik säger att det är dyrt att producera sådana typer av bilar, men det lönar sig på lång sikt och man vill dessutom bli mer oberoende av fossila bränsle.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS