Festlig inramning när Tors hammare fyllde 30 och Bilbolaget 90

ÖSTERSUND (JT) I år är det 30 år sedan Bengt Lindströms skulptur kom från Göteborg till Bilbolaget i Östersund och själva företagets 90-årsjubileum firades ordentligt i helgen. Nyheter som lanserades var en dokumentärfilm om Bengt Lindströms monumentala konst samt Renaults senaste elbil.

Publicerad Senast uppdaterad

Kulturarbetaren Petter Österlund är aktuell med dokumentärfilmen ”Bengt Lindström och den offentliga konsten” och var själv närvarande när den i torsdags visades på Bilbolaget. Evenemanget var något så ovanligt som en kultur- och elbilskväll och detta var även något som framhölls som passande eftersom Bengt Lindström själv var väldigt intresserad av bilar.

Petter Österlund berättar att han kom på idén om att göra en film om Bengt Lindström när han var i Kristinehamn.
– Det stod på stora skyltar överallt ”Picassoskulptur”. Det går inte att missa att Kristinehamn har en Picassoskulptur. De är oändligt stolta över den och när jag tittade på det där tänkte jag ”Vi har Tors hammare, Y-et och Tången, varför är inte vi lika stolta över våra skulpturer?”. Sedan började han forska i ämnet och det har rullat på.
– Sedan var det en hyfsad mängd så det gick att göra en road-trip på, fortsätter han och beskriver hur bilresor från Jokkmokk i norr till Södertälje i söder utgör grunden i filmen.

Många skulpturer är i filmade ovanifrån med hjälp av drönare och kan därför ge nya perspektiv åt skulpturer som många tycker är välkända i vardagen.
Tors hammare exempelvis har Odens öga riktat uppåt.

Denna skulptur vars
slag består av en äkta Volvobil togs till Bilbolagets lokaler i Odenskog 1992 och hade innan dess bland annat stått vid Historiska museet i Stockholm och i Sundsvalls hamn.
Bob Persson som idag är styrelseordföranden i Persson Invest men på 90-talet chef för Bilbolaget berättade före filmvisningen om hur det gick till när Tors hammare hamnade på sin nuvarande plats.

På Volvo i Göteborg hade han hört sig för vad som hänt med skulpturen och fick veta att den var nedmonterad i hamnmagasin. Han ringde därför till Sören Gyll som då var vd för Volvo och frågade ”Vad tycker du, ska den stå i
Odenskog eller ska den vara kvar och rosta bort i ett hamnmagasin?”.
Resultatet blev att Bilbolaget fick
överta den men stå för alla kostnader själva.
Med på filmvisningen var Christina Wistman, konstansvarig och vice museichef på Jamtli.

JT passade på att fråga henne vad hon tror om en Jamtli-utställning om Bengt Lindström:
– Det vore väldigt roligt att lyfta fram Bengt Lindström och vi har även samtal med Curt Aspelin om att eventuellt kunna göra någonting till 2025, när Bengt Lindström skulle ha fyllt 100 år, svarar Christina och syftar på Bengt Lindström Sällskapets ordförande Curt Aspelin som även var med på filmvisningen.
– Sedan också att hämta hem Bengt Lindström till Jämtlands län. Det pratas väldigt lite om att han faktiskt hade en stark relation till Storsjö kapell. Det är också något fint i Petters film, som bottnar i Storsjö kapell, fortsätter hon.

Men kvällen handlade alltså även om elbilar och exklusivt besök från Renault där den nya Megane E-tech electric visades av Filip Carlsson. Bilen med sina dryga 600 kilo är ovanligt lätt för att vara en elbil samt har en uppgiven räckvidd på 47 mil.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]ndstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS