Dammanläggning ska rivas i Fillstabäcken

ÖSTERSUND (JT) Länsstyrelsen i Jämtland får klartecken att riva dammanläggningen i Fillstabäcken på Annersia. Det ska bland annat underlätta för uppströmsvandrande fisk.

Publicerad

Dammanläggningen i Fillstabäcken ligger fem kilometer väster om Östersund. Cirka 500 meter uppströms från anläggningen börjar Fillstabäckens naturreservat – som i dag är ett populärt besöksmål.

Länsstyrelsen har nu sökt och fått tillstånd av mark- och miljödomstolen att riva dammanläggningen, som idag utgör ett vandringshinder för fisken. Dammen fick sin nuvarande utformning av en tidigare markägare 1985 och har en vall på 25 till 30 meter med en stenkonstruktion för vattenflödet och en gångbro i trä.

“Fria vandringsvägar i Fillstabäcken är en förutsättning för att naturtypen mindre vattendrag ska anses ha en gynnsam bevarandestatus. Det innebär att det är en prioriterad bevarandeåtgärd att möjliggöra fiskvandring förbi Fillstadammen”, skriver Länsstyrelsen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS