Nioåring nekas skolskjuts – mamman tvingas köra 18 mil

Sonen är nio år och bor varannan vecka i Häggenås, men går i skola i Torvalla. Från och med i höst är det buss som gäller till skolan – efter byte i stan. – Jag förstår inte hur kommunen tänker. Det är lite väl att låta en nioåring göra den resan med buss och dessutom byta på busstorget, som inte är någon trevlig miljö direkt, säger Camilla, mamma.

Publicerad

Det var i förra veckan som Camilla fick beskedet att sonen inte får skolskjuts till skolan i Torvalla.

Östersunds kommun anser att han bör nyttja linjetrafiken; alltså ta Länstrafiken från Häggenås till stan, därefter byta till en stadsbuss på busstorget för vidare färd mot skolan i Torvalla.

– Han har haft skolskjuts de två andra åren han har gått i skolan och blev därför väldigt ledsen nu när det här beslutet kom. Han känner själv att han inte är redo att för att göra den typen av resa med buss, säger Camilla, som också själv känner en oro.

– Det handlar framför allt om att han nu måste byta buss vid Busstorget i Östersund. Och det är ingen miljö som passar en nioåring. Jag undviker att vistas där själv.

Hon planerar nu att skjutsa sonen till skolan, om kommunens beslut står fast.

– Men det vet jag inte om min ekonomi klarar. Eftersom jag bor i Häggenås och jobbar i Lit så skulle det bli 18 mils bilresa per dag.

Malin Antolin är den som har ansvaret för skolskjutsar på Östersunds kommun.

– Vi har en skyldighet att ordna skolskjuts till alla barn i Östersunds kommun. Men huvudregeln är att det är linjetrafiken som ska användas. Alla barn och ungdomar mellan 6 och 19 får ett busskort av kommunen. Sedan finns det möjlighet att söka dispens, och då kollar vi vad lagstiftningen säger.

Avsteg kan göras i vissa fall.

– Vi gör individuella bedömningar. Det kan handla om att det är för långt till en busshållplats eller att man måste gå längs en farlig väg för att komma dit. Men finns det en linjetrafik som bedöms som skälig så ska den användas.

Malin Antolin påpekar samtidigt att inga beslut om skolskjuts ännu är helt fastslagna.

– I det här läget ger jag rådet att avvakta istället för att överklaga beslutet, eftersom det kan bli möjligt att kanske upphandla en mindre buss eller i vissa fall en taxi. Men det kan vi inte göra för bara en elev. Det skulle bli ohållbart, inte minst ekonomiskt.

Väger ni in att ett barn måste byta buss när ni fattar beslut om skolskjuts?

– Ja, det gör vi. Barn ska inte vistas i en trafikfarlig miljö.

Men det kan ju handla om andra miljöer som kan vara olämpliga för barn?

– Ja, vi tittar på det också när vi gör bedömningarna.

Finns det någon gräns där ni anser att man är tillräckligt gammal för att byta buss? – Ja, från årskurs två bedömer vi att man klarar av det. Men det är också individuellt med bussresande. Vi har sexåringar som klarar av det galant, medan det finns äldre barn som inte känner sig lika trygga. Men där är det också upp till föräldrarna att vara med och träna sitt barn, följa med till busshållplatsen och visa hur det går till.

Powered by Labrador CMS