Anna-Karin Andersson, sjukhussamordnare, förklarar anledningen till att man gav upphandlingen till bara en aktör:
Anna-Karin Andersson, sjukhussamordnare, förklarar anledningen till att man gav upphandlingen till bara en aktör: "Vi ville ha en helhetslösning för att inte belasta närvården”, säger hon. FOTO: Region JH.

Fiasko för antikroppstester i länet - inte ens 2000 tester genomförda trots stort tryck

Vaccina vann upphandlingen av antikroppstester i länet. I anbudet slår de fast att de har kapacitet att klara regionens uppskattade volym på 50 000 tester innan nyår – långt fler än lokala anbudsgivare. Men hittills har inte ens 2000 tester genomförts.

Publicerad

Antikroppstesterna kom igång den 4 november i år. Avtalet som Vaccina har skrivit under med region Jämtland/Härjedalen sträcker sig fram till nyår. Det är så länge regionen får stöd från staten på 750 kronor per testad person.

Därefter är det oklart om staten fortsätter att skjuta till pengar.

– Det finns inget klart besked ännu, men det lutar åt att staten kommer att ge fortsatt stöd, säger Anna-Karin Andersson, sjukhussamordnare.

I beställningen från region Jämtland/Härjedalen står det att läsa att “uppdraget kommer att behöva genomföras med synnerligen brådska”, och att den uppskattade volymen fram till nyår är 50 000 tester.

Vaccina gjorde klart att de kunde matcha detta. I sitt anbud skriver företaget att de har kapacitet att täcka behovet i hela länet, “vilket innebär minimum 50 000 provtagningar samt analyser fram till årsskiftet”.

Snart är det bara en månad kvar till nyår och hittills har inte ens 2000 tester genomförts. Och det är inte på grund av bristande intresse. Det blev snabbt kö vid mottagningen i Östersund. Och regionen själva skriver att det är “hårt tryck” vad gäller bokningar.

En vårdföretagare i länet som Jämtlands Tidning har tala med är kritisk till att Vaccina fick ensamrätt i upphandlingen.

– Upphandlingen avsåg en volym på 50 000 tester före nyår och det har Vaccina ansett sig klara av med tanke på att de fick ensamrätt i upphandlingen. Jag är mycket tveksam till att de kommer att klara av det med de få tider som nu erbjuds, säger företagaren, som anser att det hade varit bättre att låta flera dela på det här uppdraget:

– Hade fler aktörer fått chansen att hjälpa till så hade fler fått testa sig, och det hade varit lättare att nå ut i länet.

I avtalet mellan Vaccina och regionen så står det att Vaccina ska erbjuda antikroppstester i varje kommun. Hittills går det bara att boka tid i Östersund, Ragunda, Järpen och Hammarstrand.

– Det blev lite fördröjningar från start på grund av sjukdomar, men de är igång och ska också utöka tiderna i stan, säger Anna-Karin Andersson.

Men kravet från er var att de skulle erbjuda antikroppstester i varje kommun?

– Ja, det är ett krav. Nu får vi se hur pass bra de klarar av det fram till nyår. Är det så att vi inte når dit så får vi hantera det.

Hade det inte varit bättre att låta fler anbudsgivare få ta del av det här uppdraget och på så vis erbjuda fler tester runt om i länet?

– 50 000 är en siffra som vi också sa var lite osäker, då räknade vi med att alla testade sig. Det kunde också bli mer eller mindre. Men vi ville ha en helhetslösning för att inte belasta närvården. Antikroppstesterna är inte det akuta, utan det är PRC-proverna. Det är på så vis vi kan minska smittspridningen.

Vaccinas antikroppstester riktar sig till allmänheten, men riskgrupper och egen personal testar regionen själva.

Enligt Ingemar Jonsson, upphandlare på regionen, var priset avgörande när Vaccina vann upphandlingen.

– Men det var ett sammantaget beslut. Flera företag kunde erbjuda en fullservicelösning, men priset blev avgörande.

Hade inte fler tester kunnat genomföras om flera aktörer fått hjälpa till?

– Det är en resursfråga för regionen och handlar om att förenkla logistik- och leverantörsstyrning. Det finns en enkelhet i att ta en leverantör, det är utmanande nog att fatta beslut kring det.

Jämtlands Tidning har sökt företrädare för Vaccina utan resultat.

Powered by Labrador CMS