Vd Erik Brandsma på Jämtkraft har fått många frågor efter nyheten att bolaget anställt en matkonsult för att ta fram ett nytt restaurangkoncept för lokalerna i Arctura.
Vd Erik Brandsma på Jämtkraft har fått många frågor efter nyheten att bolaget anställt en matkonsult för att ta fram ett nytt restaurangkoncept för lokalerna i Arctura.

Ägarna fick inte information om Jämtkrafts investering i restaurang "Jag fick läsa om det i media"

Ägarna till Jämtkraft blev aldrig informerade om bolagets nya investering i restaurangen i Arctura. ”Jag själv fick nyheten när jag läste om det i tidningen,” säger Bosse Svensson (C) som är kommunalråd i Östersunds kommun och styrelseledamot i Rådhuset AB som äger Jämtkraft.

Publicerad

Vd Erik Brandsma tonar ner nyheten. ”Vi ska inte driva någon restaurang utan bara ta fram en affärsplan för lokalen, Jämtkrafts styrelse är informerade” säger han.

Det var före påsk som den lokala matentusiasten Fia Gulliksson och Jämtkrafts ledning gick ut med nyheten om de gemensamma planerna för en ny restaurangverksamhet i Arctura, en verksamhet som ska finansieras av det kommunalägda energibolaget Jämtkraft.

Enligt nyheten har Jämtkraft anställt Fia Gulliksson som expert och matkonsult för arbetet med en ny restaurang i lokalerna. För många läsare framstod det som om Jämtkraft nu ger sig in i en helt ny bransch där energibolaget ska driva den framtida restaurangen. Detta väckte många frågor. 

Bland annat om det är förenligt med bolaget ägardirektiv att bredda verksamheten mot mat? Jämtlands Tidning ställde frågan till kommunalrådet Bosse Svensson (C) i Östersunds kommun som är största ägaren i Jämtkraft.

– Har inget annat svar än att jag själv fick nyheten när jag läste om det i tidningen och inte vet något om några omständigheter. Jämtkrafts ledning måste själva svara på eventuella frågor om omständigheterna runt detta. Eftersom både du och andra ställt frågor om detta förutsätter jag att Rådhus AB, som hanterar vårt ägande i Jämtkraft blir informerade av bolagets ledning. Efter att det skett kan jag svara på frågor, skriver Bosse Svensson kommunalråd och styrelseledamot i Rådhus AB som är delägare i Jämtkraft.

Erik Brandsma som är vd för Jämtkraft vill tona ner nyheten. Detta då företaget fått många externa frågor om nyheten som gick ut före påsk. Han säger att det inte handlar om att Jämtkraft ska driva en restaurang utan bara hitta ett nytt matkoncept till lokalen.

– Vi ska ta fram en affärsplan för lokalen och vi har anlitat Fia Gulliksson som konsult. Arbetet ska vara klart i juni och sedan får vi se om någon extern vill driva en ny restaurangverksamhet, säger Erik Brandsma. Han säger också att han bedömer att det måste till något nytt och något mer i lokalerna, eftersom förra arrendatorn av Arcturas restaurang fick kasta in handduken i samband med Coronapandemin.

– Vi tror att det måste till något nytt i lokalerna inte bara en traditionell restaurang utan något mer, säger han.

Matkonsutlen Fia Gulliksson har ett konsultuppdrag som sträcker sig i sex månader och ska arbeta två dagar i veckan åt Jämtkraft.

– Tillsammans med en mindre projektgrupp på Jämtkraft ska hon ta fram en ny affärsplan, säger Erik Brandsma.

Han berättar också att Jämtkrafts styrelse är informerad om satsningen på det nya matprojektet som ska resultera i en affärsplan.

– Styrelsen känner till att vi arbetar med att ta fram ett nytt koncept för lokalerna i Arctura. Det är väldigt fina lokaler så vi vill att de ska komma till användning för något som utvecklar länet, säger Erik Brandsma.

Powered by Labrador CMS