Effie Kourlos Effie Kourlos (C) är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Östersund.
Effie Kourlos Effie Kourlos (C) är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

Östersund kan ta emot fler flyktingar –kommunalrådet kritiserar Migrationsverket

ÖSTERSUND (JT) Kommunalrådet Effie Kourlos (C) är kritisk mot Migrationsverket som hon menar fastnar i samma mönster som tidigare med uppsamlingsplatser för flyktingar på orter där de inte kan integreras.

Publicerad

Migrationsverket kvoterade i mitten av april hur flyktingarna från Ukraina skulle placeras i de olika kommunerna. Då utgick man från ett scenario om 76 000 flyktingar och en tydlig integrationsaspekt fanns med i beräkningarna som bland annat tog hänsyn till befolkningsstorlek och hur arbetsmarknaden såg ut i respektive kommun.

Nu menar
Effie Kourlos (C) som är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Östersund att dessa ideal inte efterlevs i praktiken.

– Ända sedan kriget i Ukraina inleddes har Migrationsverkets generaldirektör pratat om hur viktigt det är att vi i den här flyktingfrågan inte upprepar situationen som blev 2015 då det blev stora flyktingboenden runt om i landet på orter där man inte har kapacitet riktigt att integrera de här människorna och erbjuda jobb och så. Det har alla varit ganska överens om att det inte blev bra och i stället har man velat få en jämn fördelning över landet, säger Effie Kourlos och tillägger att lagstiftningen här inte har hunnit i kapp detta.
– Eftersom lagstiftningen inte finns på plats så har man frågat kommunerna hur många det vore optimalt att de ska kunna ta emot. För Östersunds del var det 485 flyktingar, säger Effie Kourlos och tillägger att detta scenario har man även arbetat efter på kommunen.

Men nu menar hon att Migrationsverket ännu inte har kunnat svara på frågan hur flyktingarnas långtidsboende ska finansieras och om de ungefär 40 flyktingar som idag har tagits emot i privata boenden ska räknas in i denna kvot.

– Det vi ser är att Migrationsverket fortsätter upphandla anläggningsboenden. Vi har fått veta nu till exempel att man upphandlat ett boende i Ragunda, som jag tror är för 115 personer, trots att det enligt den bedömning man gjorde utifrån ett integrationstänkande var ungefär hälften så många som Ragunda skulle klara av att ta emot, säger Effie Kourlos, som här även ser en fara för de flyktingar som idag bor i privata boenden i Östersund.

Skulle det uppstå problem i deras situation blir de hänvisade till anläggningsboenden på annan ort vilket innebär att barnen måste avsluta sina förskolor eller förberedande skolor och även för vuxna kan det bli problematiskt.


Effie Kourlos anser att det är märkligt att Migrationsverket på detta sätt upphandlar anläggningsboenden i kommuner som inte kan integrera så många, och inte satsar på de långtidsboenden som faktiskt redan finns i Östersund som dessutom även har kapacitet att integrera fler.
– Vi som är största kommunen i länet och som har en väl rutinerad integrationsservice och arbetstillfällen, vi har inget anläggningsboende så vi får inga flyktingar idag.

Finns det boenden redan idag att erbjuda dem?

Ja, vi har gett kommundirektören i uppdrag att fylla vår kvot om 485 långsiktiga boenden.
-Redan idag vet vi att de flyktingar som idag bor i vår kommun, de kan vi erbjuda boenden. Och det gör vi nu också för nu har vi beslutat att vi gör det trots att vi inte får några besked om ersättning, säger Effie Kourlos och tillägger att detta beslut har fattats av anständighetsskäl.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS