Den här korsningen, vid Hammarstrand och Pålgård, är en av de platser längs riksväg 87 som kommer få nya fartkameror.
Den här korsningen, vid Hammarstrand och Pålgård, är en av de platser längs riksväg 87 som kommer få nya fartkameror.

Sex av tio fortkörare vid fartkamera slipper böter

60 procent av de bilförare som fångas i fartkameror bötfälls inte. Polisen är nöjd med den statistiken. – Vi lyckas med vårt uppdrag, som är att rädda liv, säger Maria Kleemo, gruppchef på polisens ATK-enhet.

Publicerad

2019 fångades 9668 bilister i fartkameror på länets vägar, hittills i år är siffran 3501. Polisen har inga siffror på hur många av dessa som har lagförts, utan statistiken gäller hela landet. Där ligger lagföringen på 40 procent.

– Vi är nöjda. Vi lyckas med vårt uppdrag, som är att rädda liv och jobba mot nollvisionen. Det vi kan se i statistiken är att vi räddar uppemot 25 människoliv per år med hjälp av ATK-systemet. Folk sänker hastigheten när man kommer till de här sträckorna. Kamerorna är placerade på sträckor där det är hög olycksrisk, och vi upplyser om att man kommer in på sträckor med kameror, säger Maria Kleemo.

Polisens mål är att människor ska sänka hastigheterna, och att så få böter som möjligt ska utfärdas.

– Böter är inget syfte. Syftet är att sänka hastigheten och för det rädda liv, säger Maria Kleemo.

Att uppklaringsgraden inte är högre än 40 procent har flera olika förklaringar.

– Bilderna blir inte alltid så bra när det är dåligt väder. Det kan vara smuts på kameran. Sedan har vi en del utländska fordon, som vi inte utreder. Vi utreder de nordiska, men inte om de är från andra länder. Det är vissa ärendetyper som vi inte kan gå vidare med. Vi utgår från en bild och då måste vi kunna ha en jämförelsebild att jämföra mot. Vi har inte ägaransvar, vi har föraransvar, och då blir det bildmaterialet som är det viktiga, säger Maria Kleemo.

Under 2019 fotograferades flest fortkörare i länet på sträckan mellan Gällö och Pilgrimstad, 768 bilister. Hittills i år har flest fotograferats mellan Ås och Kingsta/Mörsil, 283.

Powered by Labrador CMS