Göran Nilsson har skottat Östersunds gator i 42 år, och har varit med om värre vintrar än denna. “ jag minns vintern 87 eller 88, då snöade det 26 av 28 dagar i februari”, berättar han.
Göran Nilsson har skottat Östersunds gator i 42 år, och har varit med om värre vintrar än denna. “ jag minns vintern 87 eller 88, då snöade det 26 av 28 dagar i februari”, berättar han.

Rutinerade snöröjarens kritik mot kommunen: “Hände aldrig att det tog tre dagar att få en gata skottad”

Han är en av stans mest rutinerade snöröjare, och kan efter 42 års erfarenhet konstatera några saker om årets vinter. Det är mycket snö – men inget unikt. – Sådana här vintrar var det jämt på 70 och 80-talet, men det hände aldrig att det tog tre dagar att få en gata skottad. Jag vet inte vad kommunen håller på med, säger Göran Nilsson.

Publicerad

Snöröjning har sällan varit ett så hett debattämne som nu. Och det kanske inte är så märkligt, med tanke på att snön ligger meterdjup på många håll efter några intensiva snöoväder.

I centrala Östersund är det fortfarande stora snömassor kvar, vilket bland annat har skapat en osäker trafikmiljö med höga snövallar.

När Jämtlands Tidning träffar Göran Nilsson, som kör åt Håkan Torén, håller han på att skotta en innergård på Fältjägargränd.

– De ville att vi skulle komma redan förra veckan, men vi har haft helt fullt upp, säger han.

Göran Nilsson gjorde sina första pass redan 1979 och har därför ett antal vintrar att jämföra med. Och att det är så här mycket snö är inget unikt, säger han.

– Det kom mycket på en gång nu men det har det gjort förut också. År 2007 kom det en halvmeter sursnö på en gång redan den 19 oktober. Och jag minns vintern 87 eller 88, då snöade det 26 av 28 dagar i februari, berättar han.

Under vinterns snöoväder har det larmats (bland annat från Östersunds kommun) om en hotfull attityd gentemot snöröjare.

Fanns det en större acceptans förr?

– Ja, men det gjorde det. Då blev folk glad när man kom. Nu är det vi som ska flytta oss. Bilister sköter sig tycker jag, men det är framför allt gångtrafikanter och cyklister som kan vara lite svåra att ha att göra med, säger Göran Nilsson.

Samtidigt ger han belackarna rätt om en sak – snöröjningen var bättre förr.

– Jag körde åt kommunen under många år, och förr så hade man betydligt fler maskiner. Det fanns någon som plogade alla gator. Då blev du utkallad en viss tid och så var alla gator klar inom åtta, tio timmar.

– Sådana här vintrar var det jämt på 70 och 80-talet, men det hände aldrig att det tog tre dagar att få en gata skottad. Jag vet inte vad kommunen håller på med.

Som privat snöröjare jobbar han en hel del på Stadsdel Norr, och ser till att hålla parkeringar och andra utrymmen framkomliga.

– Kommer det folk och jobbar ska det gå att parkera klockan sju. Men nu var det många som fastnade eftersom kommunen inte hade plogat sina vägar, säger han.

Vad är den största utmaningen just nu?

– Det är att det är fullt överallt. Det finns ingenstans att lägga upp snön.

Powered by Labrador CMS