Det blågröna styret föreslår att högkostnadsskyddet för sjukresor höjs från 1600 till 2400 kronor. “Det kan kännas som en dramatisk ökning, men de allra flesta har inte så många sjukresor, även om det så klart finns undantag”, säger Robert Hamberg (M), som sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden. FOTO: Fotograferna Anna & Maria AB
Det blågröna styret föreslår att högkostnadsskyddet för sjukresor höjs från 1600 till 2400 kronor. “Det kan kännas som en dramatisk ökning, men de allra flesta har inte så många sjukresor, även om det så klart finns undantag”, säger Robert Hamberg (M), som sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden. FOTO: Fotograferna Anna & Maria AB

Regionen chockhöjer alla egenavgifter

Regionen föreslår en chockhöjning av egenavgifterna inom sjukresor. Högkostnadsskyddet landar nu på 2400 kronor istället för 1600 kronor. – Det är stora förändringar och jag hade önskat att vi inte hade behövt ta det på en och samma gång, säger Robert Hamberg (M) i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Publicerad

Förslaget kommer att tas upp under onsdagens sammanträde i nämnden. Räkna med en het debatt.

– Det kommer nog att höjas en del röster, och det är förståeligt. Det är inte en förändring som vi har lust och vill göra. Men det är en i raden av åtgärder för att ge regionen, och i slutändan vårdpersonalen, rätt ekonomiska förutsättningar, säger Robert Hamberg.

Det blågröna förslaget är förberett i samarbete med de andra nordliga regionerna, som redan har genomfört höjda avgifter för sjukresor.

Det som föreslås är bland annat en höjning av högkostnadsskyddet från 1600 kronor till 2400 kronor. Egenavgiften för taxi och reguljärflyg höjs från 100 kronor till 200 kronor. Egenavgiften för egen bil höjs från 100 kronor till 150 kronor.

– De avgifter som vi har i dag är från 2007. Man har inte jobbat med egenavgifterna eller högkostnadsskyddet sedan dess och vi menar att de måste stå i relation till utvecklingen i samhället.

Vad tänker du på då?

– Löneutvecklingen, kostnader för drivmedel, kostnader för kollektivtrafik. Kostnaderna har helt enkelt ökat över tid, säger Robert Hamberg.

En patient inom regionen betalar i dag en egenavgift för varje sjukresa. Men det har aldrig behövt kosta mer än 1600 kronor per år. För den med många sjukresor kan det nu bli så dyrt som 2400 kronor per år.

Det här slår alltså mot de allra svagaste?

– Det kan kännas som en dramatisk ökning, men de allra flesta har inte så många sjukresor, även om det så klart finns undantag. De allra flesta har dock någon enstaka sjukresa på ett år.

Men för de som är allra sjukast blir det en dramatisk ökning?

– Ja, vi hade önskat att de här 800 kronorna hade kunnat höjas med 70 kronor per år sedan 2007 istället. Nu kommer allt på en gång, säger Robert Hamberg.

Bakgrunden till höjningarna är regionens ekonomiska situation i stort.

– Så är det ju. Regionen har inte en ekonomi för att ge vårdpersonalen rätt förutsättningar i dag. Vi har tidigare tagit flera tuffa beslut, bland annat när vi höjde skatten. Men det är nödvändiga beslut för att komma tillrätta med de underliggande problem som vi har inom regionen, säger Robert Hamberg.

Regionen räknar med att höjningarna skulle öka deras intäkter med cirka tre miljoner kronor per år.

Att nämna är dock att regionen också föreslår att egenavgiften för allmän kollektivtrafik tas bort. Samt att milersättningen för egen bil höjs från 12 kronor milen till 18.50 kronor milen.

– Det blir vissa lättnader och vi vill ju så gott det går uppmuntra till användning av kollektivtrafiken, säger Robert Hamberg.

Powered by Labrador CMS