Hilda Forsberg gillar att åka fort på skidorna. Fort gick det under torsdagskvällens pass när hon fick assistans av ledaren Ella Lundhag Gjerstad.
Hilda Forsberg gillar att åka fort på skidorna. Fort gick det under torsdagskvällens pass när hon fick assistans av ledaren Ella Lundhag Gjerstad.

ÖSK Parasport sprider glädje med efterlängtad skidskola

Det är gott om skratt och leenden när ÖSK Parasport kör sin skidskola för barn. Skidskolan är den första i landet i sitt slag. – Ja, vad vi känner till är den det, säger Leif Danielsson, en av gruppens ledare.

Publicerad

Det är en kylslagen torsdagskväll på Östersunds skidstadion, men om gruppen som utgör ÖSK Parasports nystartade skidskola för barn strålar det. Efter lite uppvärmning med lek är det utförsåkning i backe som gäller.

– Det är roligast att åka i utförsbackarna, man får så mycket fart utför. Det är roligt att vara med här eftersom det är bra att lära sig åka skidor, säger Klara Söderlund, 10 år, från Odensala.

Hon är ett av totalt nio barn i åldrarna 7-12 år som ingår i den nystartade skidskolan som ÖSK Parasport har dragit igång i år.

– Vi började prata tidigt om att vi skulle ha börjat redan när de är små. Det är alltid lättare om man får hålla på länge och öva och träna. Då bestämde vi oss för att köra 2021 och så blev det, säger Leif Danielsson.

Sedan gruppen startade har alla nio barn varit med på alla träningar och responsen har varit bra.

– Barnen är väldigt positiva och det är många runt omkring som reagerar positivt. Svenska Skidförbundet tycker att det är fantastiskt och Parasport Sverige har uttryckt att äntligen kommer det igång, säger Leif Danielsson.

ÖSK Parasport har haft en träningsgrupp för lite äldre åkare sedan 2016. Totalt har klubben sju åkare som tränar.

– Zebastian Modin är den stora stjärnan. Han sköter all träning själv, mestadels med Robin Bryntesson, och skiljer ut sig lite på det sättet, säger Leif Danielsson.

Längdskidåkning är annars en liten gren inom parasporten i Sverige. Antal åkare som har någon form av licens uppgår till max 15, enligt Leif Danielsson.

– Det borde kunna vara många. En del tänker nog att det ska se ut som det gör på tv när man åker skidor, och det är det inte många som det gör det för. Vi andra åker på lite annat sätt. Jag tror att det finns en bild av att det här med skidor ser avancerat och svårt och jobbigt ut, men det går faktiskt att åka skidor på ganska många olika sätt.

Powered by Labrador CMS