Hasse Widell har hållit på med trav i många år. I höstas köpte han tvååriga kallblodsstoet Järvsö Ingvild på auktion – men det var inte den hästen som kom till stallet på Östersundstravet. Nyligen upptäcktes att Järvsö Ingvild står i Hälsingland medan det i stället är Järvsö Tora som står hos Hasse Widell.
Hasse Widell har hållit på med trav i många år. I höstas köpte han tvååriga kallblodsstoet Järvsö Ingvild på auktion – men det var inte den hästen som kom till stallet på Östersundstravet. Nyligen upptäcktes att Järvsö Ingvild står i Hälsingland medan det i stället är Järvsö Tora som står hos Hasse Widell.

Hasse köpte Järvsö Ingvild på auktion – men fick Järvsö Tora i stället

I höstas köpte Hasse Widell tvååriga kallblodsstoet Järvsö Ingvild på auktion och tog hem henne till Östersund – trodde han. Nu har det visat sig att det är lika gamla Järvsö Tora som står i stallet.

Publicerad

Hasse Widell är en erfaren travamatör som har hållit på med hästar i mer än 50 år. I höstas var det dags att köpa en ny häst och på en kallblodsauktion på internet köpte han tvååriga stoet Järvsö Ingvild.

– Jag hade egentligen tänkt köpa en annan häst, men den drog iväg i pris. Jag tittade på stamtavlan och såg att det var jämtländsk stam som gått bra i flera generationer. Sedan såg jag att Åke Svanstedt äger en halvbror till hästen, då tänkte jag att om han kan äga en då behöver jag inte fundera mer, säger Hasse Widell.

Köpet gjordes klart och i höstas levererades Järvsö Ingvild av uppfödaren, stortränaren Jan-Olov Persson, till Hasse Widells stall på Östersundstravet – åtminstone trodde Hasse Widell att det var den hästen han fick.

Nyligen uppdagades att det i stället är jämngamla Järvsö Tora som hela tiden har stått hos Hasse Widell. Den hästen ska egentligen ägas och tränas av en amatörtränare i Hälsingland, men hästarna har förväxlats. Detta upptäcktes när Järvsö Tora, som visade sig vara Järvsö Ingvild, skulle gå premielopp på Hagmyren.

– Alla hästar får ett chip inopererat i halsen för att de ska kunna identifieras, de identifierar alltid hästar som ska gå premielopp eller starta första gången och då lyser man med mätaren och kollar vad de har för nummer i halsen. Här framgick att det var fel häst. Men de selar på och kör premielopp med min häst. Efter loppet lyser de igen och då kommer det upp att det är Järvsö Ingvild, och då blir hästen underkänd på grund av fel stamtavla, säger Hasse Widell.

Hur har det här kunnat gå till?

– Det är Jan-Olov Persson som helt enkelt inte har gjort det han ska. Sedan säger de att det är upp till köparen. Det han verkar tro är att alla som köper en häst ska ha en chipmärkare och gå runt och titta hästen i halsen. En sådan kostar 10 000-15 000 kronor. Inte ens veterinärerna har det som praxis, men han begär att jag som köpare ska ha det, säger Hasse Widell.

Sedan den hästen som visade sig vara Järvsö Tora kom till Hasse Widell i höstas har han lagt ner mycket jobb med att få till henne. Tanken var att hästen skulle gå premielopp, som är det första steget för att visa att hästen är på väg att bli startklar, under Östersundstravets tävlingar den 22 april - men nu har både Järvsö Tora och Järvsö Ingvild startförbud.

– Den här var mer vild än tam. Jag tömkörde henne 29 gånger innan jag ens satte henne för vagn. Det var rena cirkusen. Det var för att jag har varit med i 54 år som jag lyckades med att få till en jättetrevlig häst. Jag har fäst mig vid den här hästen och kämpat på med henne, jag har varit nöjd med henne. Hon är inte oduglig.

Nu går Hasse Widell och väntar på resultatet av den DNA-analys som gjordes i förra veckan för att hundraprocentigt fastställa hästarnas identitet.

– Jag ska ha tillbaka hästen, punkt slut. Personen jag pratade med på förbundet tyckte att jag skulle vänta till DNA-proverna kom så att det var hundraprocentigt säkert. Men som jag ser det skulle jag ha hämtat henne i går egentligen. Varför ska jag ha min häst någon annanstans? Sedan är det tråkigt att skiljas från den här, men jag hoppas att de tar hand om henne lika bra som jag har gjort, säger Hasse Widell.

Powered by Labrador CMS