Göran Wahlman är förbundsjurist på Svensk Travsport och anser att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att hästarna Järvös Ingvild och Järvsö Tora har förväxlats.
Göran Wahlman är förbundsjurist på Svensk Travsport och anser att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att hästarna Järvös Ingvild och Järvsö Tora har förväxlats.

Förbundet: Mänskliga faktorn bakom förväxlingen

Den mänskliga faktorn ligger bakom att de två hästarna förväxlades. Det anser Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport. – Det måste vara så att när hästarna såldes vid samma tillfälle på auktion skickades fel häst till två olika håll, och ingen har kontrollerat att de fick hem rätt häst.

Publicerad

Att travhästar förväxlas är inte vanligt, men det händer ibland berättar Göran Wahlman.

– Det händer någon gång ibland att hästar förväxlas och att det upptäcks först i samband med att de går premielopp. Det vi gör då är att säkerställa att ta DNA-prov för att se vilken häst som är vilken, säger Göran Wahlman.

I detta fall fick en häst gå premielopp trots att det var fel häst - hur kan det bli så?

– Det kan inte jag svara på. Jag var inte närvarande och vet inte vad som skedde just där och då.

Behöver Svensk Travsport se över sina rutiner i sådana här fall?

– Nej, jag vet att det brukar vara bra kontroller. Sedan kan det alltid vara mänskliga misstag som gör att en häst skickas på fel transport. Vi hade ett fall förra året när fel häst kom ut i lopp. Det är tränarens ansvar att se till att man har rätt häst som kommer ut i lopp och det är därför vi ska ha kontroller på alla första gången de tävlar eller har varit borta mer än tolv månader från tävlingsbanan.

Kan det bli aktuellt med ekonomisk kompensation för Hasse Widell i detta fall?

– Det är en avtalsfråga mellan säljare och köpare av hästarna, om någon bedöms ha varit vårdslös och skapat ekonomisk skada för någon annan.

Powered by Labrador CMS