Thomas Rönning (till höger) är föreståndare för värmestugan i Östersund. Han kopplar hemlösheten till ett ökat droganvändande. “Det går att få bostad via socialtjänsten, men då ställs det också en del krav. Och är det så att du inte vill gå med på det utan fortsätta med missbruket, ja då finns det inte så många alternativ”, säger han.
Thomas Rönning (till höger) är föreståndare för värmestugan i Östersund. Han kopplar hemlösheten till ett ökat droganvändande. “Det går att få bostad via socialtjänsten, men då ställs det också en del krav. Och är det så att du inte vill gå med på det utan fortsätta med missbruket, ja då finns det inte så många alternativ”, säger han.

Fastighetsägare larmar – hemlösa söker skydd i vinds- och förrådsutrymmen: “Tragisk utveckling”

Hemlösheten ökar, går ner i åldrarna och kopplas till allt tyngre droger. För många fastighetsägare är det växande problem. – Det är en väldigt tragisk utveckling, och det blir ju en otrygghet för våra hyresgäster när det bosätter sig folk på vinden eller i källarutrymmen, säger Erik Odén som äger Ruts fastigheter

Publicerad

I början av februari började det också brinna i vindsutrymmet i en av Erik Odéns fastigheter i centrala Östersund. En uppmärksam hyresgäst larmade dock SOS i tid och lyckades på så vis avstyra en möjlig katastrof.

Polisen utreder fortfarande brandorsaken, men misstankar finns om att det kan röra sig om någon som har tänt ljus på vinden. Erik Odén vill inte spekulera i brandorsaken, men säger att det har varit återkommande problem med personer som bosätter sig i deras fastigheter.

– Vi har haft fler felanmälningar i den fastigheten som gäller att personer har bosatt sig både i vinden och i källaren. Men det är på flera adresser. Nu senast var det en hyresgäst på Storgatan som ringde polisen, efter att ha upptäckt att det bodde någon i källaren, berättar han.

Jämtlands Tidning har varit i kontakt med flera fastighetsägare som alla upplever samma problem. De obehöriga sovgästerna har blivit flera.

– Det är väldigt utbrett. Ibland är det koder som lämnas ut, men inte alltid. De tar sig in på alla möjliga sätt och kan också bryta upp dörrar, säger Erik Odén, som kopplar problematiken till ett ökat droganvändande.

– Det är ett samhällsproblem som vi måste ta tag i. Det finns hjälp att få i Östersund vad gäller akutboenden. Men du får du inte ta med dig grejerna du behöver för ett tungt missbruk. Och då väljer man andra alternativ. Nu när det har varit så här kallt så måste du ju söka skydd oavsett, säger han.

Att hemlösheten har blivit mer utbredd visar kommunens egna siffror. Veronica Haase är verksamhetschef för Östersunds kommuns akutboende och har jobbat med hemlöshet sedan 90-talet.

– Det ökade särskilt mycket efter 2015 då det kom mycket flyktingar. Vi har en del som inte etablerar sig och som då faller i hemlöshet. Den andra ökningen märkte vi av 2017 då tillnyktringsenheten stängde, berättar hon.

Förra året var det 112 olika personer som sov på akutboendet. År 2016 var det 90 stycken och år 2013 var det 59 personer.

– Det vi märker är att det går ner i åldrarna och att det också blir fler kvinnor. Tidigare var det bara några enstaka kvinnor som besökte oss, men i fjol till exempel, var det runt 30 stycken, berättar Veronica Haase.

Någon platsbrist är det dock inte i dag.

– Tidigare har vi tvingats att neka besökare. Men sedan vi i mars 2019 fick 12 akutplatser så har vi inte behövt neka någon.

Frågan är då varför allt fler väljer att bosätta sig i källarutrymmen och liknande. Veronica Haase kopplar det till ett ökat droganvändande.

– Vi har inget drogfrihetskrav på akutboendet. Däremot får du inte ha med dig vissa föremål. Då kan det vara några som hellre väljer andra alternativ. Det är också så att vissa tar sådana droger att de vet med sig att de inte kommer att sova, och då vill man hellre dra runt. Det är helt andra och tyngre droger i dag än tidigare.

Thomas Rönning är ansvarig för värmestugan i Östersund, och vittnar även han om ett utbrett drogmissbruk, som också leder till hemlöshet.

– Det går att få bostad via socialtjänsten, men då ställs det också en del krav. Och är det så att du inte vill gå med på det utan fortsätta med missbruket, ja då finns det inte så många alternativ, säger han.

Fastighetsägaren Erik Odén manar till en kraftsamling från samhället.

– Det här är något som drabbar alla och som vi alla måste ta tag i. Det är en tragisk utveckling, säger han.

Powered by Labrador CMS