Janne Nilsson, t.v., och Marcus Olofsson, t.h., menar att många kollegor lägger uniformen åt sidan efter att avgifterna höjdes mitt i pandemin. Marcus själv är i valet och kvalet.

Brist på jobb och höjda avgifter för utbildning får ordningsvakter att sluta

STRÖMSUND (JT) Under pandemin höjdes utbildningsavgifterna för ordningsvakter i Sverige. Det tillsammans med arbetsbrist har fått många ordningsvakter att känna sig tvingade att sluta. Bransch och polis börjar se konsekvenser som inställda grundutbildningar och befarar en potentiell brist på ordningsvakter i framtiden, något som skulle ge långtgående ringar på vattnet.

Publicerad Senast uppdaterad

Janne Nilsson har jobbat som ordningsvakt i Strömsund sedan 1995. Han är i dagsläget en av åtta ordningsvakter som verkar i Strömsunds kommun. Han ser på yrket som något som ger honom kraft, framför allt är det den sociala biten som gör att han trivs så väldigt bra. Men sen pandemin slog till har han och många andra ordningsvakter blivit drabbade av arbetsbrist.

– Alla pubar och arrangemang började ställas in. Juldagsfirandet på Folkets Hus ställdes in, krogarna ställde in sina event. Varken jag eller mina kollegor i Strömsund har haft ett enda jobb sen slutet på 2019, med undantag för Hotingtravet i mitten på juli 2021 berättar Janne.

I mars 2020 beslutade regeringen om rejält höjda utbildningsavgifter för ordningsvakter. Grundutbildningen som tidigare kostat 8 000 kronor höjdes till 23 000 kronor, och fortbildningen som ordningsvakter måste gå var tredje år för att få fortsatt licens höjdes från 1 700 kronor till 8 000 kronor. Det tillsammans med arbetsbristen har fått många att känna att de tvingas lägga uniformen på hyllan.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS