Anders Grönlund visar att det är trånga arbetsutrymmen, där mycket löst material måste plockas bort i samband med transport av covidsmittade patienter.
Anders Grönlund visar att det är trånga arbetsutrymmen, där mycket löst material måste plockas bort i samband med transport av covidsmittade patienter.

Olika bud från Regionen

Regionen ger olika besked om varför länets ambulanspersonal inte prioriterats för vaccinering. Arbetsgivaren hävdar att alla nu är vaccinerade, vilket inte stämmer.

Publicerad

När Jämtlands Tidning först har kontakt med Sara Nilsson, kommunikationschef på Region Jämtlands Härjedalen så säger hon att Regionen valde att prioritera den personal som vistas med patienterna.

– Vi valde att först erbjuda vaccin till personal som vårdar covidsmittade patienter, detta handlar också om att vi vill skydda patienterna från smitta, säger hon.

Senare får Jämtlands Tidning ett mejl där Sara Nilsson skriver att hon fått följande bekräftat:

– Svaret är att ambulanspersonalen ÄR vaccinerade sedan länge.

De vaccinerades tidigt i processen, ofta via respektive hälsocentral och initialt med överblivna doser. Mer planerad vaccinering skedde via hälsocentralerna kring sportlovstider.

 Om någon enstaka individ är ovaccinerad så är det fritt fram att boka in sig nu så som övrig hälso- och sjukvårdspersonal. Men det stämmer inte med de uppgifter som Jämtlands Tidning fått från Vårdförbundet och från personalen. Senare skriver vaccinsamordnare Cornelia Orhagen Brusmark så här till Jämtlands Tidning:

”Vad gäller ambulanspersonal prioriterades de tidigt med så kallade "överblivna doser". From vecka 3 inleddes vaccinationer i den gruppen på detta vis. Planerade personalvaccinationer, där akutverksamhet inklusive ambulans var högst prioriterade, inleddes vecka 9. De fortsatte under vecka 10. I början av v 11 pausades Astra Zenecas vaccin på Folkhälsomyndighetens direktiv, i och med det sköts planerade personalvaccinationer från v 11 och 12 på framtiden. Kort senare skärpte Folkhälsomyndigheten prioritering av de äldre för vaccination, inga vaccinationer utfördes av individer under 65 år from v 12.

Personalvaccinationer återupptogs förra veckan (återigen i enlighet med Folkhälsomyndighetens direktiv - personalvaccinationer kan återupptas när Fas 2 i övrigt är slutförd). Från förra veckan är bokning för nämnda personalgrupper alltså öppen och ambulanspersonal som är ovaccinerad är välkommen att boka in sig för vaccination.

Jag vill förtydliga att erbjudandet om vaccination till personal är just ett erbjudande och att vi inte vare sig får eller eftersträvar att "kontrollera" huruvida medarbetare väljer att vaccinera sig eller ej - vi vill däremot göra det vi kan för att säkerställa att information om erbjudandet når alla berörda.”

Powered by Labrador CMS