Lars Eriksson, mättekniker Skanska, Kjell Nilsson, projektledare på Statkraft och Andreas Pettersson, produktionschef Skanska.
Lars Eriksson, mättekniker Skanska, Kjell Nilsson, projektledare på Statkraft och Andreas Pettersson, produktionschef Skanska.

100 miljonersbygget av damm vid Övre Oldsjön snart klart - Men samerna tveksamma

OLDEN (JT) För ett år sedan påbörjade arbetet med dammen i Övre Oldsjön. Nu beräknas det vara klart redan till hösten, ett år tidigare än beräknat.

Publicerad

–Ja, om inget oförutsett inträffat, peppar peppar, och vädret är bra i höst, säger Kjell Nilsson, projektledare på Statkraft. Sådant hör inte till vanligheterna. Men orsakerna till att allt hittills flutit på smidigt är flera, enligt Kjell:

–Vi har ett gott samarbete här med entreprenörer, konsulter och Jovnevaerie sameby. Dialogen har fungerat bra hela tiden och fokus har varit på att hitta fungerande tekniska lösningar.

Skanska är entreprenör och underentreprenör till dem är bland annat Reaxcer. Och Lars Eriksson, mättekniker Skanska, Andreas Pettersson, produktionschef Skanska håller med Kjell om att allt flutit på smidigt. De tre ger gemensamt ett exempel på den goda samverkan:

-Vi har byggt en så kallad ”Irish Crossing”, som skapar en möjlighet till överfart för renarna när de vandrar förbi här. Vi har haft en handfull samråd med Jovnevaerie sameby och efter samtal med dem blev det denna lösning.

En så kallad ”Irish crossing” istället för en bro, gjorde att kanalen kunde göras grundare och med flacka slänter, så att renarna kan gå i dessa. Ett annat exempel är den 130 meter långa överfallsdammen som från början skulle gått ut en bra bit i myrmarken– men teamet kom gemensamt på att den kunde formades som ett V. Härigenom så kunde dammen byggas på ett betydligt mindre område. Kostnaderna för de dammsäkerhetsförhöjande åtgärderna beräknades när projektet drog igång till 100 miljoner.

Budgeten har hittills hållits, men hur mycket den kan ändras om projektet blir klart redan i höst, finns det inga beräkningar på ännu. Arbetet görs på löpande räkning. Runt tjugofem personer arbetar där samtidigt under ett skift, med allt från betongarbeten till markarbeten. Huvuddelen av alla som arbetat och arbetar på platsen är män, men enstaka kvinnor förekommer också. En av dem som utför betongarbeten, är Dan Ottosson. Han håller precis på med en avstängare av en gjutetapp. Dan kommer från Rossön och bor liksom sina andra kolleger under de veckolånga skiftena på bygdegårdens camping i Olden. Han stortrivs:

–Det är jättebra på bygdegårdens område, med bastu och allt. Toppen. Vi brukar grilla tillsammans på kvällarna, berättar han glatt.

– Och kanske man kan börja ta sig ett dopp vid badplatsen. Det är verkligen en fin miljö att vara i, med fjällvärlden omkring oss. Nu börjar jag se fram emot att hjortronen ska mogna. Det sägs att det kan bli ett bra hjortronår, säger han förväntansfullt.

Pandemin har varit en stor utmaning under året som varit, men allt har hittills gått bra. Andra exempel på risker är så kallade dolor. Det är odetonerade sprängmedel från det tidigare dammbygget 1971-75.

Dammen i Övre Oldsjön räknas som det sista stora kraftverksbygget i Sverige och det var även första gången man använde laser vid ett sådant bygge. Ansvaret för dammen ligger på regleringsföretagen. Anledningen till arbetet med dammen denna gång är att energiföretagen i Sverige kommit med nya riktlinjer. De kallas för RIDAS (Riktlinjer för dammsäkerhet) och handlar om dammsäkerhet.

–Efter ombyggnaden nu, ska det klara av att tappa förbi ett vattenflöde som kommer statistiskt vart tiotusende år, förklarar Kjell Nilsson. Han tillägger:

–Fast när dessa tiotusenårsflöden kan tänkas komma vet man inte exakt…

Jämtlands Tidning kontaktade också Jovnevaerie sameby. Ordförande Kjell-Ove Klemensson säger så här om arbetet med dammen vid Oldsjön:

–Vår flyttled går ju precis där och helst hade vi velat att kanalen skulle ha flyttats längre ned och att det blivit en viadukt. Frågan är om öppningen, den som kallas för Irish Crossing, räcker. Det återstår att se, jag för min del tror att den kanske inte kommer att göra det.

Powered by Labrador CMS