ÖFK:s märkliga jubileumslotteri

Under perioden 29 sept – 4 dec marknadsförde och sålde ÖFK, 25 år, ett jubileumslotteri. Slogan var ”Köp en lott och vinn en bil. Värde 319.900 kr”. Lottpriset var 250 kr och tillståndet omfattade 3.000 lotter.

Om alla lotter såldes skulle intäkten bli 750.000 och bilens värde var knappt 43 % av hela intäkten. Jag kan inte minnas några uppgifter om vad vinstlistan i övrigt skulle bestå av och hur många vinster, som skulle delas ut.

De som köpte en lott eller flera för 250 kr/st räknade självklart med att alla sålda lotter skulle skulle i ”tombolan” när dragningen av bilen genomfördes den 4 dec - efter matchen mot Degerfors. Men så blev icke fallet.

Det visade sig att man hade samlat ihop 19 vinster, på en vinstlista där bilen var nr 1, vinst nr 2 var 2 årskort etc och vinst nummer 19 var en hårklippning. Skillnaden i vinstvärde mellan vinst 1 och vinst 2 var c:a 312.000 kronor.

I detta läge väljer lotteriansvariga att dra vinstlistan bakifrån. När alla lotter låg i ”tombolan” drog man vinst nr 19, klippningen. Därefter drog man ytterligare 17 vinster och eliminerar totalt 18 lotter från dragningen av bilen.

Jag har talat med den person som är lottteriansvarig och fått följande förklaring. En grupp diskuterade två alternativ som fanns för genomförandet av dragningen.

Alternativ 1: Man börjar dragningen med högvinsten när alla lotter ligger i ”tombolan”. Därefter drar man övriga vinster. Det kallas vanligt sunt förnuft och är även Spelinspektionens rekommendation för liknande lotterier.

Alternativ 2: Man drar vinstlistan bakifrån, dvs man börjar med den lägsta vinsten och slutar med den högsta.

Efter att slagit sina ”kloka” huvuden ihop kom gruppen fram till att alternativ två var det bästa. Anledningen var att man ville bevara spänningen i direktsändningen på Webben. Det var alltså viktigare än att alla sålda lotter fick chansen i dragningen av bilen, som utgjorde 90 % av vinstvärdet och 100 % av marknadsföringen.

Denna tankemässig kollaps av ansvariga för jubileumslotteriet, blev en symptomatisk avslutning på ett misslyckat år för vårt älskade ÖFK.

Trösten i bedrövelsen – det kan bara bli bättre.

Anders Molander, Brunflo
En ”de aderton”, som inte fick vara med

Powered by Labrador CMS