ÖFK

Per Joar Hansen i ÖFK-dressen. Norrmannen är tydlig med sin fotbollsfilosofi. Hårt jobb och organisation är det som gäller.
Per Joar Hansen i ÖFK-dressen. Norrmannen är tydlig med sin fotbollsfilosofi. Hårt jobb och organisation är det som gäller.

Budskapet från nya ÖFK-tränaren: Kommer att krävas 110 procent – varje träning och varje match

ÖSTERSUND (JT) Just nu spelar ÖFK i Superettan nästa år. Den nya tränaren Per Joar Hansen är tydlig med en sak:
– Det kommer att krävas 110 procent – varje träning och varje match. Det ska vara jobbigt att möta oss, säger han till Jämtlands Tidning.

Publicerad

Det var under torsdagen som ÖFK lät meddela att Amir Azrafshan sparkas som huvudtränare. Några timmar senare kom beskedet att den mer meriterade Per Joar Hansen tar över. Snabba ryck – även för huvudpersonen själv.

– Det första jag måste göra nu är att prata med spelare och ledare för att skaffa mig en bild av läget. Vad har varit bra och vad har varit sämre, säger “Perry” som leder sitt första träningspass under fredagen.

Han har flera klubbar på sin meritlista, däribland GIF Sundsvall och Rosenborg (i två omgångar). Närmast kommer han från ett uppdrag som assisterande förbundskapten i Norge bakom Lasse Lagerbäck.

Det ser han som en fördel inför sitt nya uppdrag.

– Jag är van att inte få så mycket tid med spelarna. I landslaget är det korta samlingar med två, tre träningar och så match. Det kan jag dra nytta av här, säger Per Joar Hansen, som kommer till ÖFK under landslagsuppehållet.

Han har åtta dagar på sig att förbereda laget inför återstarten av Allsvenskan, då ÖFK tar sig an Sirius på bortaplan.

Med sex poäng upp till kvalplatsen behöver det börja hända saker, ganska snabbt.

Vad blir viktigt för att bryta den här negativa trenden?

– Det består av flera delar. Som jag ser situationen just nu så måste vi organisera upp laget. Se till så att alla spelare är med på ett koncept. Vi måste helt enkelt vara 100 procent eniga i hur vi ska spela och uppträda på planen, försvarsmässigt och anfallsmässigt.

Hur skulle du beskriva din egen fotbollsfilosofi?

– Jag har en klar filosofi. Det börjar med att vara defensivt bra organiserade och svåra att spela mot. Offensivt ska det gå snabbt i planens längdriktning. Målen görs framför allt i motståndarens box och det gäller att komma dit snabbt och effektivt.

– Som ledare är jag ärlig, rak och tydligt. Jag hoppas och tror också att jag är en person som gör att spelare kan komma till mig och säga vad de tycker och tänker.

Per Joar Hansen vet hur det är att konkurrera med de stora drakarna, om man håller till på en plats i Sverige där klimatet tillåter fotboll mer sällan.

Mellan 2001 och 2003 var han tränare i GIF Sundsvall.

– Sundsvall har varit i den här situationen många gånger. Jag vet hur det är att slåss mot “centralmakten” och större klubbar i städer som Göteborg och Stockholm. Här uppe kan vi aldrig konkurrera om ekonomi, men vi kan vara bra på andra saker. Vi kan ha en attityd när vi spelar och en bra organisation.

Hur är det att ta över ett lag som är i en så här svår situation sportsligt?

– Det var det som triggade mig. Jag har aldrig tagit över ett lag mitt i en säsong förut och nu ska vi göra allt för att vända den här trenden.

Powered by Labrador CMS