Delar av styrelsen för Kaxås bygdegårdsförening, med ordförande Elisabet Rombe i grå kofta.
Delar av styrelsen för Kaxås bygdegårdsförening, med ordförande Elisabet Rombe i grå kofta.

Många åsikter kring vindkraftpark i Offerdal

För andra gången på tio år sliter en bygd med planer på en vindkraftpark. Epicentrum ligger i Åflo och Kaxås, nära Nordbyn där kommunen har 800 hektar mark. På kommunens mark kan 16 stycken 250 meter höga vindkraftsverk komma att sättas upp om alla avtal går igenom. Allt som allt handlar det 70 verk.

Publicerad

När det gäller Kaxås byalag och Kaxås bygdegårdsförening, uttalar sig bygdegårdsföreningens ordförande Elisabet Rombe så här: –Vi tar ingen ställning som föreningar, för vi ska representera hela byn. Det gjorde vi inte förra gången, då för tio år sedan, och det gör vi inte nu heller. Frågan diskuterades inom byalaget nyligen och vi kom fram till detta, jag är ganska säker på att samma inställning tror även det gäller bygdegårdsföreningen.

Har du märkt något av det ute på byn? –Nej vet du, jag träffar faktiskt inga andra än min familj, så det kan jag inte säga att jag gjort. Jag har KOL och tillhör därmed högriskgruppen.

Staffan Eriksson är bosatt i Tångeråsen, ungefär en mil från Kaxås. Han uttrycker det så här: –Det finns en känsla av att motståndet mot denna framställs som en intern byfejd i Kaxås. Det är helt fel. Väldigt många i hela Offerdalsbygden, cirka 60 byar, är djupt oroade; permanent befolkning, de som är fritidsboende, nya inflyttare, övriga besökare under årets alla årstider, samt inte minst samebyarna. Vi är djupt oroade och rädda för vår framtid i bygden. Faktum är att många människor över hela länet, i hela Norrland och i Sverige börjar få nog av exploateringar av denna sort.

Jämtlands Tidnings granskning av planerna, har försvårats av att kommunens tjänstemän verkar ha problem med offentlighetsprincipen. Vad säger oppositionen om detta? Här är några röster:

Maria Jacobsson, gruppledare Socialdemokraterna, säger: –Offentlighetsprincipen är en av våra grundlagar så självklart gäller den även Krokoms kommun. När det gäller specifikt de frågor du hänvisar till så har vi inte full insikt om dessa. Det vi vet är att vårt diariesystem är tungarbetat och vi skulle behöva ett nytt. Vi utgår från att man gör sitt bästa för att få fram underlag så fort som möjligt.

Marie Svensson, gruppledare Vänsterpartiet Krokom, uttalar sig så här: –Vänsterpartiet tycker att offentlighetsprincipen och transparens är jätteviktiga att granska eftersom demokratin vilar på bland annat detta. Angående de specifika ärendena har vi inte hunnit sätta oss in i vad som hänt. Vi välkomnar däremot granskning, har Krokoms kommun brustit så ska de fram och då måste man se över rutiner och arbetssätt så att detta minimeras.

Ett exempel är att diariet i Krokoms kommun är uråldrigt, det går inte att själv söka information där som politiker/medborgare utan du måste veta exakt vad du vill ha information om och be en tjänsteperson om hjälp för att få tillgång till informationen. Inom Region Jämtland Härjedalens organisation kan man själv leta digitalt och då använda sökord.

Ronny Karlsson, gruppledare Sverigedemokraterna, säger: –Vi i SD har försök få ut verifikat men upptäckt att det är dåligt med respons från kommunens sida på det vi efterfrågar. Vi har en offentlighetsprincip som kommunen måste leva upp till, att kommunen granskas ska inte innebära att kommunen börjar hota media med polisanmälan eller att kommunalråd uttrycker att det rentav är ”brottsligt” att granska.

Niclas Höglund, gruppledare för Jämtland Väl Krokom, säger: – Nu börjar det komma fram, det här var inget vi kände till från början. Vi kände inte ens till att det fanns ett avtal som gått ut. Vi har varit helt klara i vårt parti. Man vill göra rätt och Projekt Kaxås är nyckeln till framgång, det är det nya tänket. Det skapar inflyttning något som kommunen vill ha. Vi är inte emot vindkraft men på fel ställe kan man inte ha vindkraft, det går inte att ha på platser som förstör för inflyttning och bebyggelse.

Det är faktiskt de folkvalda som måste stå upp här. Vi har varit klara med vårt besked från början, vi är emot vindkraften i Offerdal. Jag är förvånad att det tar sådan tid för flera partier att besluta sig. Här ser man skillnaden mellan lokala partier som värnar lokala intressen och riksdagspartier som inte kan besluta om vad som är bäst för landsbygden.

LOTTE MJÖBERG OCH KARIN BÅNGMAN

Powered by Labrador CMS