Tomten Thomas från Brunflo  hinner med att lämna julklappar till 25 - 30 barnfamiljer på julafton.
Tomten Thomas från Brunflo hinner med att lämna julklappar till 25 - 30 barnfamiljer på julafton.

Tomten Thomas firar 30 år på julafton

En av länets mest uppbokade tomtar Thomas från Brunflo har delat ut julkappar i 30 år. Än ställer inte in säcken – han ställer den på trappan!

Publicerad

I år firar han 30 års jubileum. Varje julafton tar han på sig sin mormors fars päls och en tomteluva med skägg för att dela ut paket till ett hundratal glada och förväntansfulla barn i alla åldrar.

- Helt ärligt gör jag detta för att slippa sitta ensam under julafton. Det viktigaste är att få dela glädjen med barnen. Det är obetalbart, helt magiskt! Säger tomten Thomas.

Sedan 1991 har han tjänstgjort som tomte varje år. Tre år innan han började på riktigt testade han men då gick det åt skogen.

- Jag var inte beredd på att pälsen skulle vara så varm och att det skulle vara så mycket folk i familjen. Jag hade inte riktigt koll på upplägget, minns han.

- Den första familjen jag tomtade hos har jag varit hos varenda år. Deras yngste son fyllde 30 år i år och han och hans syskon har barn i sin tur så nu är jag inne på en ny generation där, berättar Thomas.

Hur många familjer hinner du med under julafton?

- Det varierar mellan 20 och 25 familjer. Jag börjar runt halvåtta på morgon hos en gammal arbetsgivare, som alltid bjuder på frukost. I år blir det en stut med kaffe på altan. Jag brukar hålla på runt 12 timmar, ibland längre.

Han stannar i tio minuter på varje ställe. Hur hinner du dela ut klapparna?

- Det handlar om runt tio klappar och det brukar mest vara till de minsta jag delar ut, annars hade jag aldrig hunnit med, förklarar han.

Hur blir det i år?

- Det blir annorlunda i år. Jag kan ju inte vara inne och dela ut klapparna. Jag får lämnar säcken på bron.

Vad mer blir annorlunda i år?

- Det blir inga bilder på tomten med barnen i år. Jag knackar på dörren med min farfars gamla käpp och sedan kommer familjerna ut. Jag vet ju inte exakt hur det kan komma att bli. Jag får improvisera och hålla avstånd helt enkelt, svarar tomten betryggande.

- Klart jag funderat på om jag ska göra det i år. Men det känns viktigare än någonsin att genomföra tomtegärningen i år när många tycker att det är extra jobbigt i och med pandemin.

Är du fullbokad i år?

- Jo, jag är i princip helt fulltecknad, jag hoppas få till en matrast under dagen.

Finns det några avigsidor med att jobba som tomte?

- Jag kan inte ha telefon på under hela julafton. Den skulle bli het. Jag önskar det gick att dra ut på tomtande under flera dagar, så många är det som hör av sig för att anlita mig, berättar Thomas.

- Om du inte är snäll kommer inte tomten. En tjej ville ge igen på sina föräldrar och hade låtsas att glömma paketen hemma och vips så dök jag upp och bankade på dörren och då vart det väldigt muntert, berättar han och fortsätter.

- Det galnaste är nog när någon granne sett mig tomta och kommit ut och frågat om jag kan hjälpa dem. Utan att veta någonting om mig, det är nästan lite otäckt. Som tomte kan man ju ta sig in i vilket hus som helst, jag är välkommen överallt.

Allvarligt talat, hinner du med någon matrast?

- Nej inte nu längre, förr hade jag lunch under Kalle-Anka. Men nu struntar många i Kalle så jag hinner två familjer mellan tre och fyra.

Har du aldrig gått till fel hus?

- Jo, skrattar tomten. En gång när jag gick in i fel hus blev de så glada för de hade aldrig haft någon tomte. De tog kort och var riktigt nöjda.

Tar alla bild på dig?

- Hur många bilder jag finns på det har jag ingen aning om. Men det handlar om över femhundra olika besök under alla år, så det måste vara tusentals bilder.

Hur får man tag på dig för att boka in dig?

- Det är djungeltelegrafen som gäller. De flesta familjerna jag besöker är de samma från år till år.

Vad tjänar du på att tomta?

- Inte en krona, inte ens bensinpengar. Jag skänker allt till välgörande ändamål. Numera ger jag folk swish-nummer till olika organisationer. Ibland sticker man till mig en chokladkartong, säger Thomas.

Vad är det viktigaste med din gärning som tomte?

- Glädjen för min del att glädja andra och glädjen barnen ger till hela omgivningen. Jag kommer in och blir huvudpersonen i tjugo vardagsrum. Jag gillar att vara i centrum en dag om året, säger Tomten Thomas som nu laddar inför julaftons alla uppdrag i länet.

Powered by Labrador CMS