Mikael Darheden en av ägarna till Sveriges Överlevnadscentrum.
Mikael Darheden en av ägarna till Sveriges Överlevnadscentrum.

Hett med överlevnadskurser i Kall

I takt med att samhället blir mer sårbart ökar intresset för överlevnadskurser. Det märks vid Sveriges Överlevnadscentrum i Kall.

Publicerad

Efterfrågan fortsätter att öka, enligt företaget Granvik Event som driver Sveriges Överlevnadscentrum och arrangerar en kurs i Kall varje år.

– Kall och region Jämtland ligger bra till, det går att enkelt ta sig dit. Därför har vi de senaste åren valt Kall för våra vinterutbildningar i överlevnad, säger Mikael Darheden en av ägarna till Sveriges Överlevnadscentrum.

I fyra dagar får kursdeltagarna lära sig av erfarna instruktörer hur man klarar sig helt på egen hand i den jämtländska vintern med utgångspunkten att man förlorat hela sin utrustning.

– Deltagarna sover ute utan tält, i bara kläder och har inte mer verktyg än de som ryms i fickorna - en kniv och en jukkasticka att göra upp eld med. Man klarar sig på tallbarrsté, lavar och fisk, berättar Mikael Darheden.

Att testa sin förmåga under dessa omständigheter är något som alltfler vill göra. Merparten av kursdeltagarna kommer från storstadsregionerna och det finns förklaringar till varför alltfler storstadsbor vill öka sin kunskap att klara sig i ödslig natur.

– Samhället har blivit alltmer sårbart, särskilt för de som bor i städerna. Det räcker att elen stängs av så har människor varken lyse, internet eller vatten. Vi märkte att intresset för överlevnadskurser verkligen small till för några år sedan när försvarsministern gick ut och pratade om att Sverige måste förbereda sig för att klara ett krig och en kris, vilket innebar att man skulle klara sig på egen hand i flera dygn innan hjälp kommer, säger Mikael Darheden.

Utbildningspaketet bygger på de metoder som används inom svenska försvaret och alla instruktörer har en militär bakgrund sedan tidigare. En av Sveriges Överlevnadscentrums mästare Ingvar Krancher är över 80 år och fortfarande med på vinterkurserna i Kall.

– Han är en veteran och tidigare instruktör vid FJS och armens överlevnads enhet har längst erfarenhet. Det är verkligen inspirerande att han fortfarande är med och leder kurserna, säger Mikael Darheden.

Nästa kurstillfälle är i januari, då samlas ett tiotal överlevnadsentusiaster för fyra dygn i den snörika jämtländska fjällvärlden. Det blir storstadsbor i åldern 25 till 62 år som byter ett bekvämt liv med gatulyse, rinnande vatten, toaletter och varm bostad till en bivack utan vatten och toalett och egen mat i form av fångst av fisk och växter som kan grävas fram i snön.

– En del i utbildningen är att man verkligen får lära sig hur kroppen fungerar med hunger kyla och lite sömn i den här typen av situation, avslutar Mikael Darheden.

Powered by Labrador CMS