Jenny Persson visar två dricksglas hon tillverkat av flaskor.
Jenny Persson visar två dricksglas hon tillverkat av flaskor.

Glasflaskor får nytt liv av Jenny

I dessa tider av strävan efter ett hållbart samhälle ligger konstnären Jenny Persson rätt. Hennes utställning på Drejeriet visar hur man på ett konstnärligt sätt kan göra nya bruksföremål och designobjekt av återvunna glasflaskor.

Publicerad

Det är långa rader av glasföremål i utställningsrummet på Drejeriet just nu. Konstnären Jenny Persson har länge arbetat med foto och origami, spår av den verksamheten är även synliga här, men det är främst återvunna glasflaskor som har fått nytt liv i hennes händer. Hon har slipat med specialverktyg innan de smälts ihop i en ugn. Ursprunget är ofta väl synligt, man ser exempelvis hur en vinflaska blivit en lampa och på ett närmast pedagogiskt sätt står en uppsättning glas bredvid den ursprungliga akvavit-flaskan. 

Vad är den gemensamma nämnaren på utställningen?  -Ja, det är ju att allt är gjort av flaskor, svarar Jenny. 

Det är återvunnet?  -Ja och i princip allt har varit inne i våran glasugn, så det har värmts upp.  -Från första början så är det hon som jag delar lokal med som är intresserad av glas. Hon tog med mig på en glaskurs, för ganska många år sedan nu, på Nordic Kiwi. Den har jag faktiskt haft väldigt mycket nytta av. 

Är det någon mer som jobbar på det här viset?  -Jag var med i Svensk forms designåterbrukstävling som heter Omformera, i våras, och det finns en glashytta som jag känner till. Sedan finns det förstås fler som använder flaskglas. 

Är syftet att utforska vad man kan använda glaset till?  -Ja, jag har dels velat använda något som redan finns, är tillgängligt. Som annars bara slängs i återvinningen, i bästa fall. Och jag tänker det har gått åt ganska mycket energi bara till att formge och gjuta en sådan här flaska. Vad händer med den sedan? Ja, man slänger den och jag tror det är 40 procent som blir nytt glas och resten blir till byggmaterial. Och sedan är det ju mycket transporter involverat i det där. Så det blir en väldigt resurskrävande process egentligen, jämfört med det jag nu har gjort. Jag hade flaskorna redan hemma, jag tar dem till studion, jag kapar och fixar till dem, svarar Jenny Persson.

Förutom att skapa dessa bruksföremål och designprodukter efter eget huvud vill hon ge förslag på nya sätt att återvinna glasföremål som man har en särskild relation till. En champagneflaska från ett bröllop kan exempelvis få ett nytt liv som dricksglas, lampa eller ljusstake. 

Powered by Labrador CMS