Pia Gustafsson och Britt Inger Roos med böcker klara för leverans
Pia Gustafsson och Britt Inger Roos med böcker klara för leverans

Bibliotekstrassel med lösningar

Det har varit stökigt en tid inte bara på Centralbiblioteket i Strömsund utan också för bibliotekarierna i Krokom, Berg och för Jämtlands Gymnasium när ett bibliotekssystem kraschat. Felsökning pågår när detta skriva, och avbrottet har varat i mer än en vecka.

Publicerad

– Vi kan inte se om någon reserverat böcker men vill man låna böcker går det alltid att ringa. Det stökar till det lite när vi inte kommer åt katalogen. Det är den elektroniska bokkatalogen, själva utlåningssystemet, där all information om böcker, låntagare, beställningar och allt annat finns som behövs i det dagliga arbetet. Men vi har bra koll på vad som finns i våra hyllor här i Strömsund och vi får förlita oss på det goda minnet, säger Britt Inger Roos, bibliotekarie på Centralbibiblioteket i Strömsund.

Hon vill i stället slå ett slag för bokbilen som ett eget system med turer till hela kommunen. Så berättar Britt Inger Roos också om något som är okänt för många.  

– Vill man få besök av bokbilen så kommer den hem till låntagaren och levererar böckerna som beställts. Vi plockar ihop böcker för de olika turer som bokbilen gör och låntagaren kan också säga vilka intressen som finns. Då gör vi gör ett urval och gör i ordning en boklåda. Vi kan göra en boklåda till hela familjen, så finns det till exempel småbarn så kan vi lägga i barnböcker också eller lägga med en film. Bokbilen och biblioteket är till för hela familjen! Det är viktigt att man har tillgång till bibliotekets service var man är bor i kommunen. Men, det är klart att en låntagare kan sakna att själv botanisera i bibliotekets hyllor också nu i coronatider när biblioteket håller stängt. Det går dock att beställa böcker och vi gör i ordning bokpåsar som vi ställer ut för hämtning. Det är bara att höra av sig, berättar Britt Inger Roos.

Powered by Labrador CMS