En ”Påskpavlova” komponerad av Emilia Nilsson
En ”Påskpavlova” komponerad av Emilia Nilsson

Påsktips för matbordet från Emilia i Silsjönäs

Byns egen mästerkock Emilia Nilsson rustar för påsken och vi får vara med när hon gör i ordning en klassisk Pavlova-bakelse som dagen till ära döps till ”Påsk-Pavlova”.

Publicerad

Det är många förberedelser när fotografering och filmning ska göras för uppdragsgivare och youtubekanalen ”Emilias jakt på smaker”. Styling av bakverket kräver sin kvinna.

– Påsken för mig är att sola, grilla nå´t gott och att vara tillsammans med familjen. Normalt brukar vi vara många fler när släkten samlas, men i år är det bara den närmaste familjen, berättar Emilia, som bor på familjegården med sambon John, mamma och pappa, farmor och farfar och lillsyrran Alicia. 

Inte att förglömma många jakthundar med ett nytillskott i Emilias och Johns hus - valpen Khyra som far omkring som ett yrväder. Vid högtider blir det mycket och varierad mat. Alla hjälper till även om förväntningarna på Emilias handlag ligger i luften.  

– Jag brukar vara huvudansvarig. Vi äter mycket fisk till påsk. Sill förstås, men också lax. Det kan bli en buffé och kanske rökt rådjurslår eller en tre-rätters, säger Emilia.

Det är nu två år sedan Emilia gjorde succé i Sveriges Mästerkock. Det har blivit en kokbok, en youtubekanal med många följare. Och väldigt många fler vet nu namnet på den lilla byn Silsjönäs.

I köket är Emilia igång med förberedelserna för att fotografera till en av sina uppdragsgivare. Den här gången är det Norrmejeriernas vispgrädde som är i fokus. Med precision placeras mandelflarnen i grädden ovanpå Påsk-Pavlovan. Hjortonsylten läggs varligt på med precis lagom rinning för att göra bakelsen lockande.

– Jag tror inte att folk förstår hur mycket tid det går åt för att styla produkter som jag ska berätta om.

Det ska bli ett recept, inköp ska göras, och när det är inslag till min youtube-kanal ska det filmas, det kan bli omtagningar och då gäller det att det jag lagar ändå ser fräscht ut, filmerna ska redigeras och översättas. Det kommer en fotograf från Sollefteå och han lägger ljudet, men gör också översättningar till alla möjliga språk som textas i inslagen, berättar Emilia.

– Det är ett superkul arbete, att få göra vad man vill! Det kan bli hatstormar på sociala medier, men jag försöker hålla det från mig, säger dagens kock.

Vi byter samtalsämne och konstaterar att hennes Påsk-Pavlova är lämplig för årstiden, liknar ett ägg.

– Vet du att rosmarin passar jättebra ihop med hjortron, säger Emilia och vi får ett tips att förmedla.

Kokboken ”Pangmat från Silsjönäs” ska tryckas i ny upplaga, tankarna på ännu en kokbok har påbörjats. Att komponera recept, laga mat och testa produkter för olika företag, jakt och fiske, filmning och fotografering och dessemellan bara vara ute – det är livet och livsstilen för Emilia Nilsson. Den unga grisbonden som startar en ny firma tillsammans med sambon John inom kort, Silsjönäsgårdens AB. Grisarna anländer i maj.

Men det betyder inte att mat och bak upphör att stå i fokus.

– Man behöver inte bo i en stor stad för att göra det man har passion för, säger Emilia.

Här får Jämtlands Tidning tips av Emilia om hur en påskmåltid kan komponeras:

Förrätt:

Gubbröra på smörstekt bröd med rödlök och dill

Varmrätt:

Inkokt lax, dillmajonnäs, pressgurka, sparris & dillkokt potatis

Dessert:

Påskpavlova

Emilias Påskpavlova:

12 portioner Pavlova

150 g äggvita 300 g florsocker 20 g majsstärkelse 1 msk citronsaft

Värm ugnen till 100 grader. Värm äggvita och florsocker över vattenbad. Marängsmeten ska bli 60 grader. Vispa hela tiden. Ta sedan av från vattenbadet och vispa på medelhastighet tills den är helt kall. Vispa till sista ner maizenamjölet. Spritsa ut 12 stycken maränger på bakplåtspapper, se till att det blir kanter runt om så att det går att fylla marängen med grädde och hjortron. Grädda i 60 minuter, marängen skall vara krispig på utsidan och lite seg inuti.

Hjortronsylt

300 g hjortron 50 g socker 0,25 citron, saften och zestet

Koka upp hjortron, låt småkoka i ca 5 minuter, rör ner citronsaft, zestet och sockret.

Punschgrädde

5 dl grädde 3 msk punsch 1 nypa vaniljpulver

Vispa grädde så den inte blir för hårt vispad men att den bilder mjuka toppar. Addera punsch och vaniljpulver.

Rostad sötmandel

0,5 dl sötmandel

Rosta mandeln i en stekpanna så att mandel får lite färg och doftar. Hacka mandeln.

Fyll Pavlovan med grädden, hjortronkompotten och strö på lite mandel.

Anna Pavlova var en rysk prima ballerina. När hon turnerade på 20-talet i Australien och på Nya Zeeland uppfanns bakelsen till hennes ära. Det sägs att det är kjolen som är inspirationen till den fluffiga marängbotten.

Powered by Labrador CMS