Högt tryck på bokningstelefonen. Håkan Stölan tror på många besökare i sommar.
Högt tryck på bokningstelefonen. Håkan Stölan tror på många besökare i sommar.

Brattbytorpet - Från bussvrak till nostalgieldorado

Den som åker E14 österut kommer förr eller senare till Gällö, ni vet orten där raggarna sommaren 1960 höll sin hittills enda riksträff. Och inte långt därifrån, mitt i skogen, ligger Brattbytorpet, ett besökseldorado inte bara för fordonsnördar.

Publicerad

Näe, på Torpet finns miljöer, utställningar och prylar som triggar igång snart sagt alla nostalgiker. Och anrättningen toppas med sisådär 30-40 bilar, bussar, traktorer, grävmaskiner, flygplan och helikoptrar, de flesta körbara. Trots att Corona ställde till det med inställda ”Öppet Hus” och stängd servering så kom ändå 1 600 besökare förra sommaren. Och i år siktar man på att slå det.  

-För i sommar öppnar Brattbytorpet på nytt sin stora hall med ännu mer utställningsgodis för alla, skrattar Håkan Stölan, ordförande i föreningen Revsundsbygdens OmniBus som driver Brattbytorpet. För allt startade faktiskt med att man förbarmade sig över ett bussvrak med lokalt förflutet berättar han.

-Det började 1997 när vi samlades några kompisar kring renoveringen av en Volvo Skvaderbuss från 1957. När det var klart några år senare insåg vi att vi hade haft riktigt kul tillsammans, men att det liksom var slut nu. Fast strax därefter blev det här stället, Brattbytorpet, till salu. Här fanns en hangar. Och den satte igång fantasin på nytt.

För här såg vi möjligheterna till någonting nytt. Ja, nu är det 20 år sedan vi flyttade hit. Om nån säger Brattbytorpet så tänker den som hör det, ja just det är dom som har en buss och en oherrans massa rostiga maskiner och andra fordon. Och det var väl så det började här på Brattbytorpet.

Folk skänkte oss alla möjliga grejor och omöjliga med för den delen. Det kunde vara allt från en påse gamla nyckelbrickor från olika bensinbolag till en bandtraktor. Till slut började det bli knökfullt överallt. Och nånstans på vägen insåg vi att det här det måste nog fler än vi vara intresserade av att se och uppleva. Så för drygt tio år sedan började tankarna på en riktig utställning att ta form. Men det krävde en stor byggnad, en utställningshall, som inte fanns.

Men nu står den här. Vi har byggt mycket själva och allt är ideellt arbete. Till sommaren firar vi 20-årsjubileum. Då vill vi ge besökarna någonting extra spännande – om inte Coronapandemin sätter stopp. Så nu ska det finnas ännu mer för alla. Du vet oftast vänder sig fordons- och teknikutställningar bara till ”gubbarna”. Dom får 20 minuter på sig att rusa runt medan familjen väntar utanför.

Den som har varit med om det vet att stresskänslan är samma som den man får om man måste vara rädd att hunden som man lämnat kvar i bilen äter upp instrumentbrädan. Men det vill vi ändra på. Målet för oss är att ge alla en aha-upplevelse. Eller rättare sagt ”nämen har du sett”-upplevelse av sådant som var vanligt för inte så länge sedan, som man känner igen och har en egen relation till, men som inte finns nu.

Och då landar vi i ett härligt tvärsnitt från 1940- till 1970-talen. Men till och med grejor från 1980- och 1990- talen ger den upplevelsen idag. Så vi vill göra både mormor och barnbarnen nyfikna. Och den som trots allt väljer att vänta utanför tror vi får vänta väldigt länge. Men då finns ju Götas Café och det senaste nostalgitillskottet i vår serveringsbransch, en korvkiosk som egentligen är en korvburk i megaformat. 

Powered by Labrador CMS