Daniel Kindberg (Håkan Borgsten) vill bli författare och uppsöker Arbetsföredlingen där han presenterar sina bokplaner för en tjänsteman (Emilie Zackrisson). Skärmbild från den digitala föreställningen.
Daniel Kindberg (Håkan Borgsten) vill bli författare och uppsöker Arbetsföredlingen där han presenterar sina bokplaner för en tjänsteman (Emilie Zackrisson). Skärmbild från den digitala föreställningen.

Halvfärdigt lyfts till delikat i Östersundsrevyn

Årets revy är digital och nu har första delen släppts. Det är aktuella ämnen som behandlas på ett sätt som ibland balanserar mellan vad som får sägas och inte.

Publicerad

Östersundsrevyn är i år digital och finns tillgänglig gratis på Youtube, även om tittarna uppmanas bidra ekonomiskt till revyprojektet. Nu har första delen av tre släppts, “Kollationering” som ska föreställa ett förstadie till den verkliga revyn. Avsnittet är inspelat hemma hos Patrik och Emilie Zackrisson som båda medverkar som skådespelare och Patrik är även regissör.

Här träffas skådespelarna för första gången och diskuterar vad årets revy ska innehålla samt repeterar vissa inslag, ovetande om att den kommande coronapandemin ska stoppa ett sedvanligt revyframträdande inför publik. Denna form ger möjlighet att behandla ämnen på ett sätt som balanserar mellan känsligheter av ett eller annat slag.

Tydligast är detta i scenerna som berör Daniel Kindberg, hans nya bok och diskussionen om det lämpliga och riktiga i att han beskrivs som psykopat eller inte. Det är en delikat situation som uppstår exempelvis när Kindberg går till Arbetsförmedlingen och vill bli författare, sammanhängande med en presentation av serien “Svenska psykopater” som den väl skulle heta om programpresentatören kunde förmås att uttala hela ordet.

Det är mycket som förefaller halvfärdigt i denna första del, men det är just i känslan av att få följa med bakom kulisserna och uppleva det faktiska resonemanget bakom revyn som “Kollationering” har sin styrka. Eller i många fall hur det inte kan ha gått till. Hit hör även ett inslag med en buktalande dalkarl och en del ordvitsande scener. Dessa är spektakulärt oförberedda för en teaterscen men det är just det som är poängen.

Allt detta förändras mot slutet, med ett sångnummer kring vägen av popularitet för Epa-traktor bland ungdomar. Här får jag en glimt av hur den färdiga revyn skulle ha sett ut på scenen, om man tänker sig bort från paret Zackrissons vardagsrum. Det blir därför en antiklimax när Stefan Löfvens röst får avsluta förberedelserna genom att tillkännage strikta publikrestriktioner.

Powered by Labrador CMS