Åsa Fröjd, Emma Grelsson och Katarina Boija visar sina alster och improviserar en tébjudning inför kameran.
Åsa Fröjd, Emma Grelsson och Katarina Boija visar sina alster och improviserar en tébjudning inför kameran.

Tre keramiker tar plats

Var och en för sig är de ganska välbekanta som keramiker, men deras lokal och grupp med namnet Lermakarna är det få som känner till. Under december månad kommer de att bli mer synliga med corona-anpassad butik.

Publicerad

Sedan 2014 har Katarina Boija, Emma Grelsson och Åsa Fröjd haft en gemensam keramikverkstad i en källarlokal på Färjemansgatan. Det är, som de själva påpekar, en ovanligt ljus lokal för att vara belägen i källaren och här finns en butik, som inte har några fasta öppettider och den mesta försäljningen sker via andra butiker som Drejeriet och Gaupa.

De har var för sig ställt ut sina verk på olika håll, Emma Grelsson nyligen på Drejeriet och Åsa Fröjd är aktuell med att visa flera målningar på Galleri Renee. För hon är inte bara keramiker utan även målare och varvar sin konstnärliga verksamhet med arbete som tågkonduktör. Katarina Boija jobbar på Arbetsförmedlingen när hon inte drejar och skapar i verkstaden.  -Det här är en jättebra kontrast, eller komplement, till terminalarbete. För det här är ett kreativt jobb, det som får mig att må bra, säger Katarina Boija,   -Det är ju mycket spänningar och stress som släpper när man kommer hit och får bara grotta ner sig i leran. För då tänker man inte på något annat, då bara är man i det man gör. Det är det som är så skönt, säger Åsa Fröjd. 

Det kanske är skönt att slippa tänka på att man ska försörja sig på det?  -Ja, jag tycker det. Jag har ju familj och barn och då vill jag ha en grundtrygghet, säger Katarina och tillägger att hon tidigare har försökt att försörja sig på att vara keramiker:  -Men mig passar det bättre att ha det på fritiden, utan krav. 

Emma Grelsson är den enda av de tre som ägnar sig åt keramiken på heltid. Apropå de krav på att producera som detta är sammanhängande med säger hon:  -Jag kan tycka att det är kul, som en utmaning. Men ibland så blir det också jättejobbigt, ibland blir jag avundsjuk på er.  Även om det kan vara jobbigt ibland med keramiken så är alla tre överens om att tillfredsställelsen när något är klart överväger detta. 

Har ni känt av effekterna av coronkrisen i försäljningen?  -Ja, lite grann, men jag känner att jag har en liten ökning varje år i min försäljning, så jag tycker inte att jag märker att det har minskat. Det har snarare ökat, men frågan är om det hade ökat ännu mer om det inte hade varit coronakris. Däremot så märker man ju att försäljningen generellt på Drejeriet och Gaupa har minskat, säger Emma Grelsson.   -Däremot så märker man ju av att vi har inga marknader att åka på, i stort sett, säger Katarina Boija. 

Många marknader har varit inställda under hösten och nu även Jamtlis stora julmarknad. Som en kompensation kommer de nu att ha butiken extra öppen.  -Vi har öppet själva istället, varje lördag i december, Vi kommer att ha öppet andra, tredje och fjärde advent. Då har vi tänkt ha glöggmys, lotteri och lite olika erbjudanden, säger Emma och tillägger att det ska bli så coronasäkert som möjligt, bland annat med ett tält utomhus att hålla till i. 

Inne i verkstadslokalen visar Åsa hur det går till att dreja. Hon har vanan inne, för de brukar även ta emot kursdeltagare i lokalen.  Är det sådana som drömmer om att bli keramiker?  -Vi har ju mest nybörjare, som kommer. Jag tror inte att de har den drömmen, men de tycker att det är otroligt rogivande och härligt att komma och bara koppla bort allt annat, säger Emma.  

Powered by Labrador CMS