Favoritmotiv är hästar.
Favoritmotiv är hästar.

Fotografen Elise vill inspirera unga att tro på sina drömmar - favoritmotivet är hästar

Elise Gulle är en 22-årig hobbyfotograf från Östersund. Hon är uppväxt med hästar och har alltid gillat att fotografera dessa ståtliga djur. I hennes minneskort finns även bilder på husdjur, bilar och ett och annat bröllop. Elise brinner för att lära sig nya saker och att hjälpa andra i sin kreativa utveckling.

Publicerad

När Elise var i 11-årsåldern började hon spara pengar för att köpa sig en systemkamera. Hon blev direkt mycket förtjust i den. Vägen framåt har inte varit spikrak, trots hennes växande intresse för fotografering. Elise har under många år brottats med ett lågt självförtroende inom sin konstform.

–Det har funnits en del personer i min närhet som inte har trott på mig. De försökte få mig att tro att det inte går att tjäna pengar på fotografering. Jag har motbevisat det, vilket känns riktigt roligt!

Elise har alltid haft lättare att ta till sig kunskap genom bilder istället för texter. Det här ledde till problem i grundskolan. När hon fick anpassningar i vissa ämnen, började hon se fördelar med hennes sätt att lära. Idag hjälper det henne mycket under fotograferingar.

–När jag kommer till en ny omgivning ser jag framför mig hur fotografierna ska se ut, innan jag har tagit dem. Därefter placerar jag motivet så att det passar in med bakgrunden och andra objekt. Efter att ha tagit cirka 500 bilder är det förhoppningsvis några som jag är riktigt nöjd med.

Under gymnasiet läste Elise medieinriktning på Storsjögymnasiet. Det var helt avgörande för hennes fortsatta verksamhet inom fotografering. Hon hade en kompetent och hjälpsam lärare som fick Elise att inse sin potential. Han jobbade för att motivera henne till utveckling, vilket han lyckades med.

–Hade det inte varit för honom så hade inget av det här hänt. Vi har fortfarande kontakt och jag är enormt tacksam för hans stöd, berättar Elise.

Elise har sparat ihop till en samling av kameror som hon har i sitt hem. Just nu håller hon på att lära sig inställningarna till sitt senaste inköp. Detta ska ta maximalt två veckor att göra, då hon ser det som en utmaning att bemästra den så fort som möjligt. I dagsläget har Elise fotosessioner med kunder under kvällar och helger. Framöver skulle hon vilja arbeta som lärare inom fotografi och mediaproduktion.

–Jag vill inspirera och hjälpa unga människor till att våga tro på sig själva och deras drömmar. Precis som min fotolärare gjorde för mig.  

Elises bästa fototips:

Ha ingen röd färg i bakgrunden. Den drar till sig uppmärksamheten från motivet.

Ta många bilder under en fotografering.

Våga testa nya inställningar på det manuella läget.

Ge inte upp på dina drömmar! 

TEXT: SARAKAJSA HERMANSSON

Powered by Labrador CMS