Anna Sundqvist och Åsa Fröjd är två av de utställande konstnärerna.
Anna Sundqvist och Åsa Fröjd är två av de utställande konstnärerna.

Åsa får inspiration på tåget - en av 15 konstnärer på Galleri Renée

Fria konstutövares förening i Jämtlands län (Friko) har samlat sig till en utställning på Galleri Renée. En av dem är Åsa Fröjd, som berättar om hur hon ser på konsten och hur hon varvar den med tågarbete - framöver vill hon gärna göra en utställning om tåg.

Publicerad

Landskapsmålning tycks vara den genre som de flesta i Friko ägnar sig åt, men här finns även porträtt och mer figurala verk. Djur och natur är något som upptar Åsa Fröjds intresse. Hon bor i Östersund, men får gärna inspiration under de tågresor hon gör i tjänsten som tågkonduktör. På gymnasiet gick hon inriktning mot färg och form, senare har hon utbildat sig till keramiker och vid sidan av måleriet är hon en av de tre keramikerna som bildar ateljén Lermakarna. 

-Man önskar att man kunde få hålla på mer. Men det är ju inte alltid lusten och kreativiteten finns där. Jag tycker att det kan vara ganska svårt att hitta lusten att komma igång och måla om man haft ett uppehåll en längre tid. Då tycker jag att det är jättesvårt att komma in i måleriet igen. Det får verkligen värka fram och det tar också ganska mycket energi, jag kan känna mig ganska tömd efter att ha målat en tavla. 

Vill du bli konstnär på heltid?  -Ja, det skulle jag tycka vore väldigt kul. Man måste ju testa, säger Åsa som har erfarenhet av att få avslag när hon sökt stipendier:  -Det är svårt också, det där när man söker stipendier. Vad letar de efter? Då försöker man skriva något bra brev och så skickar man in något man själv tycker är det bästa man gjort och så får man avslag. Då börjar man klanka ner på sig själv, att man inte är tillräckligt bra. Men det är väl bara att resa sig upp och sätta sig i sadeln igen. 

Får du inspiration av sådant du ser i jobbet?  -Ja, det är ofta när jag sitter och tittar ut genom tågfönstret. Som när jag åker morgontåget och ser solen stiga upp och ljuset förändras och ibland ligger det dimma över. Det beror helt på vilken årstid, men som just det där när frosten börjar komma och lägga sig. Dimman över sjön och när solen kommer över, det är ju fantastiskt vackert. Och framför allt när jag åker över Åre och Duved, när jag jobbar med nattåget, då blir det väldigt mycket bilder. 

Tar du bilder då med kameran och målar sedan?  -Ja, jag har en del bilder i arbetstelefonen som jag jättegärna skulle vilja måla av. Vi får se när det blir av, svarar Åsa Fröjd och fortsätter på temat:  -Jag skulle vilja göra en utställning om tåg. I och med att jag har sådan tillgång till tågen, så tror jag att jag kan hitta väldigt mycket. Tågstationer, vyer, olika tågmodeller, stationshus. Det skulle vara roligt. 

De 15 konstnärer som ställer ut på Galleri Renée är:  Eva Lindén, Ingrid Wångdahl, Klaus Rossback, Carolin Lundholm, Karin Grandics, Anna Sundqvist, John Bruno Jacobsson, Ingrid Larsson, Marianne Hellström, Ingrid Kristiansson, Ragnhild Möller, Conny Hernerud, Anette Sand, Sonja Nyh och Åsa Fröjd.

Powered by Labrador CMS