Anna Sundqvist och Åsa Fröjd är två av de utställande konstnärerna.

Åsa får inspiration på tåget - en av 15 konstnärer på Galleri Renée

Fria konstutövares förening i Jämtlands län (Friko) har samlat sig till en utställning på Galleri Renée. En av dem är Åsa Fröjd, som berättar om hur hon ser på konsten och hur hon varvar den med tågarbete - framöver vill hon gärna göra en utställning om tåg.

Publicerad

Landskapsmålning tycks vara den genre som de flesta i Friko ägnar sig åt, men här finns även porträtt och mer figurala verk. Djur och natur är något som upptar Åsa Fröjds intresse. Hon bor i Östersund, men får gärna inspiration under de tågresor hon gör i tjänsten som tågkonduktör. På gymnasiet gick hon inriktning mot färg och form, senare har hon utbildat sig till keramiker och vid sidan av måleriet är hon en av de tre keramikerna som bildar ateljén Lermakarna. 

-Man önskar att man kunde få hålla på mer. Men det är ju inte alltid lusten och kreativiteten finns där. Jag tycker att det kan vara ganska svårt att hitta lusten att komma igång och måla om man haft ett uppehåll en längre tid. Då tycker jag att det är jättesvårt att komma in i måleriet igen. Det får verkligen värka fram och det tar också ganska mycket energi, jag kan känna mig ganska tömd efter att ha målat en tavla. 

Vill du bli konstnär på heltid?  -Ja, det skulle jag tycka vore väldigt kul. Man måste ju testa, säger Åsa som har erfarenhet av att få avslag när hon sökt stipendier:  -Det är svårt också, det där när man söker stipendier. Vad letar de efter? Då försöker man skriva något bra brev och så skickar man in något man själv tycker är det bästa man gjort och så får man avslag. Då börjar man klanka ner på sig själv, att man inte är tillräckligt bra. Men det är väl bara att resa sig upp och sätta sig i sadeln igen. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS