Erik Linder vd för Executive Property har svårt att hitta en köpare till Storliens Högfjällshotell som har varit stängt i tre säsonger. Bolaget äger också Trillevallen.
Erik Linder vd för Executive Property har svårt att hitta en köpare till Storliens Högfjällshotell som har varit stängt i tre säsonger. Bolaget äger också Trillevallen.

Storliens högfjällshotell svårsålt

Företagsmäklaren har avslutat försäljningsuppdraget men det igenbommade hotellet är fortsatt till salu.

Publicerad

– Företagsmäklaren Colliers fick fram ett antal intressenter. Några var på plats och tittade på hotellet men sedan kom Coronapandemin och företagen ändrade sina förvärvsstrategier så det blev ingen affär, säger Erik Linder som är vd för Executive Property, ägare till Storliens högfjällshotell.

Det är tredje säsongen som hotellet är igenbommat utan verksamhet. Det är en stor anläggning med sky-bar, dansbana och drygt 190 rum för boende, ingår i affären gör också alpinbacken med liftar. Priset är satt till 20 miljoner kronor men är förhandlingsbart.

– Om priset är tio, femton eller 20 miljoner är inte avgörande utan det viktigaste är att hitta en köpare med kunskap och som har genomförande förmåga. Jag har just nu ingen intressent som jag bedömer långsiktigt kan driva och ta ansvar för högfjällshotellet. Därför har det inte blivit sålt, säger Erik Linder. För honom och styrelsen i bolaget handlar det om att hitta en kapitalstark köpare som kan arbeta med destinationsutveckling och som har finansiella muskler att renovera eller bygga om hotellet, kanske göra bostadsrätter och eller riva de delar av byggnaden som inte är anpassade till det som efterfrågas av dagens turister.

– Det är ett stort renoveringsbehov för att anpassa hotellet till det som efterfrågas idag och till reglerna för hotell. Tyvärr så har Storlien blivit frånåkta de sista åren när det gäller produkten skidåkning, säger Erik Linder. Men han ser en stor potential i hotellet och läget.

– I princip kan du ta på dig skidorna i entrén och åka rakt ut på högfjället, samtidigt som det ligger centralt i byn med närhet till tågstationen.

Det var Erik Linders svärfar Lasse Nilsson som köpte hotellet med tillhörande markområde på fler tusen hektar i samband med en konkurs i slutet av 1990-talet, priset då var 37 miljoner kronor. Därefter har Executive Property drivit hotellet på egen hand i omgångar och emellanåt haft det utarrenderat. 2011 såldes det via ett reversupplägg till Stockholmaren Ulrich John men han öppnade inte hotellet och Executive Property köpte då tillbaka hotellet. Bolaget har under åren sålt runt 200 tomter för fritidshus på hotellets mark. Men idag har bolaget inga planer på att satsa vidare i Storlien. Dock planerar de att behålla det större markområdet som tillhört hotellet.

– Även om vi äger Trillevallen och har gjort stora investeringar där så är vi inget hotell- och turistföretag, utan vi är ett fastighetsbolag som hyr ut kontor till företag. Det är vår kärnverksamhet, säger Erik Linder.

Storlien är ett område som tidigare attraherat norska gäster, med närheten till Trondheim och Tröndelag. Men med pandemin så ändrades förutsättningarna när gränsen stängdes. Att locka svenska skidturister till Storlien är ett större steg. På vägen till Storlien passerar svenska skidturister många andra attraktiva destinationer. Det är en lång resa och frågan är om det är möjligt att skaka liv i det gamla högfjällshotellet igen?

– Jag har inte svaret på den frågan. Det handlar om destinationsutveckling, med rätt ägare och kunskap så går det att börja om. Storliens natur är storslagen och tillgänglig. Du är på fjället där. Vi har bra trailcykling och vandring på sommaren och det är fin skidåkning på vintern, säger Erik Linder.

Executive Property som äger hotellet har sitt säte i Helsingborg i Skåne. Storlien har en stark koppling till Norge. Längre tillbaka i tiden användes området framförallt av norrmän till jakt, fiske och bete för kor. Storlien var också först med den organiserade utförsåkningen med den första slalombacken i Sverige på 1930-talet.

Powered by Labrador CMS