Siv Fick, föreningens kassör, vid fiskodlingens tankar.
Siv Fick, föreningens kassör, vid fiskodlingens tankar.

Sättfisken till sportfisket kommer från Valsjöbyn

I en byggnad vid campingen i Valsjöbyn finns Hotagsbygden fiskodling ekonomisk förening. Här finns två rum med stora tankar, där öring och röding föds upp, den enda i sitt slag i Krokoms kommun för sportfiske.

Publicerad

Jämtlands Tidning visas runt i anläggningen av Siv Fick, som är kassör. I högra rummet finns rom, mjölke och små yngel.  I en tank simmar exempelvis små Näkten-rödingar,

–Fiskodlingen startades 1994 och verkar idag för ett femtontal fiskvårdsföreningar. När vi började var det bara för fyra föreningar och då köpte vi yngel men nu köper vi rom, säger hon. 

–Det är viktigt att komma ihåg att denna fiskodling är endast avsett för sportfiske, inte för matfiske. Den naturliga reproduktionen är för låg och vi skulle inte ha något sportfiske om vi inte satte ut fisk, säger Siv.  

I det vänstra rummet är fiskarna betydligt större, här finns exempelvis Håckrenrödingar och Bågedeöringar. Det är oerhört viktigt med vilka vattendrag de sätts ut i. Sammanlagt finns i tankarna i detta rum omkring 10 000 firrar. Sommartid sätts fisk ut i kassar i Valsjön, omkring 5 000-10 000 stycken. 

–Men vi hade otur förra sommaren med att de skars sönder, säger Dan Hansson som är tekniskt driftsansvarig för anläggningen. 

–Det förlorade vi pengar på, annars går vi med plus. Den dagliga skötseln görs av folk som vi lejer in i veckorna från Valsjöbyns fiskvårdsområde. På helgerna turas vi om att sköta det ideellt, berättar han. 

Powered by Labrador CMS