Lite skamfilad och med nickande huvud står den där och blickar över den stora vägkorsningen i Sveg.
Lite skamfilad och med nickande huvud står den där och blickar över den stora vägkorsningen i Sveg.

SFU vill ta över träbjörnen i Sveg

Svegs företagar- och utvecklingsgrupp, SFU, vill ta över träbjörnen och har nu lämnat ett konkret förslag till Härjedalens kommun. —Vi vill utveckla hela området, och landmärket ska stå kvar, säger Göthe Hammarström.

Publicerad

Han säger att SFU har lämnat i ett förslag till kommunledningsutskottet vilket innebär att de tar över både träbjörn och den tomt som skapelsen står på.

Förslaget innebär att den av kommunen uträknade rivnings kostnaden på 560 000 kronor tillfaller SFU samt att de köper tomten för 34 000 kronor. Således ramlar drygt en halv miljon kronor in i SFU-kassan för att rusta träbjörnen som vid tidigare besiktning var utom all räddning.  Den grupp som vill ta över har en helt annan uppfattning. 

—Visst går den att rädda. Vi har haft expertis på plats så det finns olika lösningar. Men det viktigaste är att utveckla tomten, säger Göthe Hammarström som är talesman för gruppen. 

— Exempelvis toaletter, och en turistinformation för hela Härjedalen. Det finns många olika planer, men så länge vi inte får klart med kommunen kan vi naturligtvis inte gå vidare 

Det var i oktober 2020 den nickande träbjörnen besiktades av en fristående besiktningsman, som konstaterade att björnens hållfasthet är så dålig att konstruktionen riskerar att rasa. Enligt besiktningsmannen är de alternativ som finns att bygga om björnen eller riva den. Besiktningsmannen rekommenderar inte att björnen återuppbyggs enligt samma konstruktion som den en gång byggdes med. 

En rivning skulle beslutas av kommunstyrelsen, men de valde att invänta då det plötsligt dök upp intressenter som ville ta över. 

— Jag hoppas att de bifaller vårt förslag så vi kan jobba vidare. Visst går björnen att rädda och den betyder mycket, inte bara för Sveg utan hela Härjedalen. 

Powered by Labrador CMS