Orest och Lykke Andersen bor på Lövnäset, en udde som är närmast granne till Grötholmen. - Kommunen negligerar oss. Det är väldigt underligt att vi inte har rätt att överklaga trots att vi bor närmast, säger Lykke.
Orest och Lykke Andersen bor på Lövnäset, en udde som är närmast granne till Grötholmen. - Kommunen negligerar oss. Det är väldigt underligt att vi inte har rätt att överklaga trots att vi bor närmast, säger Lykke.

Trots grannarnas protester: Exklusivt rekreationscenter planeras på holme i Storsjön

Nyligen klubbades bygglovet för ett rekreations och konferenscenter av det ovanligare slaget på Stora Grötholmen i Storsjön i Bergs kommun.

Publicerad

I bygglovet som klubbades härom veckan fram går att det handlar om en huvudbyggnad med plats för 30 sittande matgäster, kök och förrådsbyggnader, en yogastudio, en brygga med bastu och spa, sex stugor på marken samt nio stycken trädkojor, som ska sväva på en metallpelare, i skogen på ön.

- Vi har haft uppe detta ärende under nära två års tid, säger Lena Kjellsson ordförande för bygg och miljö nämnden i Bergs och Härjedalens kommuner.

Vad är det som tar tid?

- Det första bygglovet, som är beviljat, avlöstes av ett kompletterande bygglov som överklagades först till Länsstyrelsen och vidare till Mark och miljödomstolen. Nu har det trätt i laga kraft. Men då har de sökande inkommit med ytterligare kompletteringar och ändringar i ett tredje bygglovsärende, som vi beslutade bevilja den tionde december, berättar Lena.

Det är det schweiziska fastighetsföretaget Acircel holding i Zürich som står bakom planerna på resorten i sydöstra änden av Storsjön i Bergs kommun.

Det finns några i bygden som är positiva till det planerade bygget men de närmsta grannarna får inte ens vara med och tycka till när kommunen tar beslut.

- Vi fick mandat av en av de som har tomt inom 200 meter från Grötholmen. På så sätt kunde vi överklaga det andra bygglovet. Men denna gång har vi inte ens fått veta att ett tredje bygglov har klubbats. Det är märkligt att vi som är de enda som bor här nere i omedelbar närhet inte ska få säga vårt, säger Lykke Andersen skarpt.

- En tjänsteman på Bergs kommun har sagt till oss att det är en liten campingplats som ska anläggas. Det stämmer inte alls, säger Orest Andersen

- Kommunen negligerar oss. Det är väldigt underligt att vi inte har rätt att överklaga trots att vi bor närmast, säger Lykke.

Orest ock Lykke Andersen flyttade till trakten för drygt två år sedan och sedan hösten 2019 bor de på Lövnäset, en udde som är närmast granne till Grötholmen. Det är 424 meter mellan ön och udden. Med den planerade bryggan blir avståndet knappa 380 meters avstånd.

Men vad får detta för konsekvenser för er?

- Vi måste stänga vårat företag. Vi bjuder in konstnärer som kommer och bor här för att få lugn och ro och arbeta ostört. Därför är det en dålig idé med en verksamhet som helt klart kommer att höras över viken. Ljud studsar väldigt bra på vatten, det vet alla. Jag är jättearg på att kommunen struntar i oss och våran verksamhet här på Lövnäset, säger Lykke.

Men det är väl endast under byggtiden som det kommer slamra och störa från Grötholmen?

- Vad ska vi göra i sommar när de börjar bygga. Våra gäster kommer inte att uppskatta det, de kommer för lugnet här, säger Orest lugnt.

Jämtlands tidning har kommunicerat via mail med arkitektfirman som låter hälsa att uppdragsgivarna, Acircel holding i Zürich, inte kommenterar något om planerna för Grötholmen.

Powered by Labrador CMS