Grundarna av Revsunds Brewery, Tommy Jonasson och Henrik Spansk, satsar hårt och kommer nu att bygga nytt på hemmaplan i Revsund.
Grundarna av Revsunds Brewery, Tommy Jonasson och Henrik Spansk, satsar hårt och kommer nu att bygga nytt på hemmaplan i Revsund.

Medaljregn över Revsunds Brewery – som storsatsar och bygger nytt på hemmaplan i Revsund

Revsunds Brewery har bara producerat gin i lite drygt ett år. Redan nu skördar dryckerna framgång. I World Gin Awards blev det fyra medaljer på fyra inskickade tävlingsbidrag. Samtidigt pågår en storsatsning på hemmaplan. – Vi har köpt mark i Revsund och kommer att bygga nytt. Målsättningen är att det ska vara klart i oktober, säger Tommy Jonasson, delägare.

Publicerad

Det var i oktober i år som Tommy Jonasson skickade in bidragen till prestigefyllda World Gin Awards. Då hade ett av tävlingsbidragen – Forsa Gin – inte ens hunnit nå butikerna.

– Den var i butik i november, så när jag skickade in det tävlingsbidraget så kom den direkt från destilleriet, berättar Tommy Jonasson, som Revsunds Brewery tillsammans med Henrik Spansk.

Totalt blev det tre silvermedaljer och ett brons, efter bedömning av cirka 20 domare runt om i världen. Den spritsort som tog hem tre silvermedaljer var Mylta, som är smaksatt med hjortron och kardemumma.

– Det är lite roligt, eftersom jag skulle gissa att det inte är någon av domarna som har ätit hjortron. Det stod inte heller någonting om cloudberry (hjortron på engelska) när vi fick se deras bedömning, skrattar Tommy.

Vad betyder de här medaljerna för er?

– Det är ett otroligt roligt kvitto att få. Förhoppningsvis så öppnar det här upp för lite export framöver. Intresset för gin är stort internationellt.

– Nu ska vi se till att jobba med marknadsföringen av produkterna, så kan det nog ta fart med försäljningen.

Just ginproduktionen har varit en räddningsplanka för bryggeriet under ett tufft coronaår.

– Det har gjort att vi har klarat 2020 och till och med gått lite plus. Vi har tappat krogarna, som har det riktigt tufft just nu. Det är också så att Systembolaget i Jämtland har haft ett tapp på 22 procent i år. Och det är kopplat till att gränsen mot Norge är stängd.

Tommy Jonasson och Henrik Spansk ser dock med tillförsikt på framtiden, och kommer att lansera en hårdsatsning på hemmaplan. Efter fyra år kommer bolaget nämligen att “flytta hem” till Revsund från Pilgrimstad. Där blir det ett nytt bryggeri, ett destilleri och ett gästgiveri.

– Vi har köpt 10 000 kvadratmeter mark ovanför Revsunds kyrka. Byggnaden blir på en markyta på ungefär 520 kvadrat, berättar Tommy Jonasson.

Just nu är duon mitt upp i bygglovsprocessen, men planen är att allt ska stå klart redan till hösten.

– Målsättningen är att det ska vara klart i oktober, men vi är inte beroende av det. Det är mycket som ska göras. Vi ska borra eget vatten och ordna med både egen avloppshantering och eget reningsverk. Hållbarheten kommer också att vara viktig och vi kommer bland annat att sätta upp solceller. Och så blir det en ekologisk produktion, berättar Tommy Jonasson.

När allt är i full gång räknar man med att kunna producera 200 000 liter öl per år, och mellan 12 och 15 000 liter sprit. I dag ligger ölproduktionen på lite drygt 20 000 liter per år – ett normalår.

– Det känns jättebra att flytta hem. Både jag och Henrik bor i Revsund så vi kommer dessutom att få nära till jobbet. Det är bara att hoppas att vi får en vinter fri från coronarestriktioner när vi har dragit igång, säger Tommy Jonasson.

Powered by Labrador CMS