Mats Löwgren är vd för elektronikföretaget Hammlet, som tillverkar elektronik i både liten och stor skala. Det största projektet företaget har gjort är elektroniken i brandövervakningen för Stockholms tunnelbana - det projektet kom lägligt när världen drabbades av en finanskris 2008. Inte heller coronapandemin har fått företaget på fall.
Mats Löwgren är vd för elektronikföretaget Hammlet, som tillverkar elektronik i både liten och stor skala. Det största projektet företaget har gjort är elektroniken i brandövervakningen för Stockholms tunnelbana - det projektet kom lägligt när världen drabbades av en finanskris 2008. Inte heller coronapandemin har fått företaget på fall.

Stora kriser i världen knäcker inte Hammlet i Pålgård

Elektronikföretaget Hammlet har visat sig kunna klara kriser bra. Även coronapandemin har företaget tacklat bättre än många andra. – Jag kan inte säga att vi har haft kris på något sätt, säger Mats Löwgren, vd.

Publicerad

Att elektroniken till brandövervakningen i Stockholms tunnelbanesystem, eller i ICA:s penningshanteringssystem, görs i Pålgård är det nog inte många som har koll på.

– Det är många i Pålgård som inte heller vet det, säger Mats Löwgren.

Själv kommer han och familjen ursprungligen från Norrköping, men år 2000 landade de i Ragunda kommun då Mats Löwgren tog över chefsuppdraget för företaget som då mest sysslade med att tillverka blixtgeneratorer till stillbildskameror. Hans nya uppdrag fick en tuff start.

– När jag fick se alla siffror var vi konkursmässiga. Hade jag vetat det innan jag började hade vi inte suttit här i dag, säger Mats Löwgren.

Inom ett år gick företaget i konkurs. Lösningen blev att Mats Löwgren, hans fru Annika och deras son Johan köpte konkursboet tillsammans med åtta andra ägare. I september 2001 startade det som nu är Hammlet, Hammarstrands elektronikproduktion AB.

– Hela fotoindustrin i USA var vår största kund. Och vad hände i USA den 11 september 2001 … Allt blev bara noll. Inget fick skeppas i USA på tre månader. Strax före jul släppte de på transporterna. De tre första månaderna fick vi inte leverera något. Det var absolut det sämsta tillfället att starta ett företag, säger Mats Löwgren.

Men Hammlet redda ut krisen och det rullade på bra, fram till 2005. Företagets produktion av blixtgeneratorer inriktade sig på analoga kameror och när det i stället blev de digitala som dominerade marknaden tog ett annat företag hand om den produktionen.

– Då gick vi från 38 miljoner i omsättning ner till 14 på en månad. Då hade vi så mycket material så vi sålde vårt lager till dem. De pengarna levde vi på i två år och under den perioden hann jag bygga upp företaget som jag ville ha det, säger Mats Löwgren.

2008 genomgick Sverige den då hittills största ekonomiska krisen i samhället. Men Hammlet hade lyckats kamma hem en kund som gjorde att krisen inte syntes hos Pålgårdsföretaget – brandövervakningssystemet i Stockholms tunnelbana.

– För oss var det ett riktigt lyckokast. Vi hade fullt drag här. Vi byggde så mycket vi orkade och kunde, för att hålla tidsramarna. Det var ett jättestort projekt, det tog ett år att bygga, säger Mats Löwgren.

2020 var det som alla vet dags för en ny kris när coronapandemin lamslog världen och många företag fick akut kris. Men inte heller denna gång drabbades Hammlet jättehårt.

– Från 2005 till 2019 har vi ökat från 14 miljoner till 48. 2020 blev det ett litet jack där vi tappat nästan tio procent i omsättning bara på coronan. Kassorna som du ser på ICA, all elektronik i sådana kassaapparater tillverkar vi för hela världen åt företaget Cashguard. 90 procent av det vi gjorde går till Spanien och där var det lockdown, så inget fick levereras dit. Det är inte förrän nyligen som det sakta kom igång igen, så det har naturligtvis känts, säger Mats Löwgren.

Han förutspådde ett tungt år för företaget - men riktigt så illa blev det inte.

– I september befarade jag att 2020 skulle bli ett katastrofår, men så blev det inte. Vi har återhämtat oss ganska bra. Vi har klarat likviditeten hela vägen. Jag kan inte säga att vi har haft kris på något sätt, det har rullat på bra, säger Mats Löwgren.

Företaget tvingades säga upp fyra personer i april 2020, men två av dem har redan tagits tillbaka och längre fram i vår kan det bli fler nyanställningar då företaget har fått in en ny stor kund. Mats Löwgren ser ljust på framtiden och ser en tydlig framgångsfaktor för Hammlet - flexibiliteten.

– Vi bygger vår verksamhet på flexibilitet. Det ska vara snabba puckar. De ska kunna ringa i dag och ha grejer om en vecka. Flexibilitet är det absolut viktigaste och där kan vi vara bättre än andra. Att bara producera, det kan många företag göra. Att ha bra priser i dag är inte det viktigaste, säkra leveranser och flexibilitet är vad kunderna eftersträvar. Bestämmer de ett datum när de ska ha grejerna - då ska de ha grejerna då.

Hammlet firar 20 år som företag i september och Mats Löwgren tror att det blir många år fler. Men han skulle gärna se mer samarbete med Ragunda kommun.

– Vi lever vårt eget liv. Jag hade förväntat mig att kommunen skulle vara mer intresserad av hur det gick för Hammlet. Dels för att kommunen ska kunna göra sina framtidsplaner. De vet ju inte om vi är borta om ett år – då är det 20 personer som är arbetslösa. Jag hade väntat mig mer aktivitet från kommunen, att de kan komma hit och titta på vad vi har för framtidsutsikter.

Powered by Labrador CMS