Synsam Group lägger sin produktion av glasögon i Östersund. Det beskedet gavs under en presskonferens i förra veckan, då Synsams vd Håkan Lundstedt var på besök – här tillsammans med Susanna Löfgren, länsråd och vikarierande landshövding.
Synsam Group lägger sin produktion av glasögon i Östersund. Det beskedet gavs under en presskonferens i förra veckan, då Synsams vd Håkan Lundstedt var på besök – här tillsammans med Susanna Löfgren, länsråd och vikarierande landshövding.

200 nya jobb till Östersund när Synsam flyttar hem från Asien: “Det här betyder ofattbart mycket”

Synsam flyttar hem sin glasögonproduktion från Asien – till Östersund. Totalt innebär det runt 200 nya arbetstillfällen.– Det här betyder ofattbart mycket, säger Bosse Svensson (C), kommunalråd.

Publicerad

Den enes död, den andres bröd brukar man säga. Och så var det verkligen med den här etableringen. Det mesta var klart med en etablering i Ockelbo i Gävleborgs län, men när Förvaltningsrätten tidigare i vinter satte stopp så vände Synsam blickarna mot Östersund.

Bosse Svensson och kommunen – som visat intresse under en längre tid – tackade och tog emot.

– Jag är kommunpolitiker själv och jag förstår att många är ledsna i Ockelbo. Det är givet vad en sådan etablering hade betytt för en liten ort. Men vi har aldrig tävlat med Ockelbo, utan vi har haft ett annat upplägg, säger Bosse Svensson.

I Ockelbo hade en etablering inneburit 150 nya jobb, men i Östersund har det vuxit till lite drygt 200. Och det blir inte bara en tillverkning av glasögon. Under en presskonferens i förra veckan så förklarade Synsams vd att man har stora planer med arbetsplatsen.

– Det kommer att bli en toppmodern arbetsplats med en produktionskapacitet på cirka en miljon glasögon per år. Fokus kommer att ligga på det cirkulera, där vi bland annat vill använda återvunnet material. Vi kommer också att etablera ett utbildningscenter inom optik. Vi ser anläggningen som en destination, säger Håkan Lundstedt, vd.

Att tillverkningsindustrier flyttas hem till Sverige är något mycket ovanligt, men är även det kopplat till hållbarhet.

– Anledningen till att vi lägger produktionen till Sverige är hållbarhetsagenda, där vi tittar på försörjningskedjan och på hur konsumenterna resonerar kring hållbarhet. Östersund ser vi som det bästa valet. Det är en lugn och fin miljö med en positiv trend bland annat vad gäller inflyttning, säger Håkan Lundstedt.

Östersunds kommun har redan etablerat en välkomstkommité som ska hjälpa Synsam med etableringen. Redan till årsskiftet ska verksamheten vara igång.

– Det här betyder ofattbart mycket. Att vi får hit nya industrijobb är väldigt ovanligt, och nu blir vi dessutom blir pionjärer för att flytta hem industrijobb från Asien. Sen lägger man också hela sin affärs- och produktutveckling här. Utifrån det vi pratar redan med Mittuniversitetet. Det här kommer att ge många ringar på vattnet, säger Bosse Svensson.

Vad ställer det för krav på infrastrukturen på Frösön och runt Frösö park?

– Ja, det ställer en del krav. Fastighetssidan löser de tillsammans med fastighetsutvecklarna. Men mycket kommer att handla om transport för alla anställda, och där kommer vi att behöva jobba med allt från kollektivtrafik till bilvägar och cykelvägar.

Det är en stor bredd på vad som eftersöks när det handlar om rekryteringen av de lite drygt 200 anställda.

– I dagsläget är det lite svårt att svara på mer exakt. Men det handlar om teknisk kompetens förstås, men vi kommer också att söka tjänstemän, säger Håkan Lundstedt.

Powered by Labrador CMS