Nicole Fhors satsar på besöksnäringen.
Nicole Fhors satsar på besöksnäringen.

Vov ett nytt företag i Österåsen – det skäller vi inte på

Det var efter en fjällsemester i Lakavattnet och en hundspanntävling i Norråker som drömmen om att flytta norrut på riktigt tog fart för Nicole Fhors. En husky blev så småningom flera, och efter verksamhet med kennel och inom besöksnäringen i Lofsdalen blev det flytt till Österåsen.

Publicerad

Nicoles nya företag är under uppbyggnad och ansökan är på väg till Länsstyrelsen för att på nytt bli godkänd som uppfödare på en ny adress.

– Jag hoppas kunna öppna gården för besök den 1 juni i år. IN I NORDEN heter företaget och jag fokuserar på genuina utomhusupplevelser både för svenska och utländska målgrupper. Hundspannturer, besök på kenneln, vandringar, matupplevelser och kurser. Jag tänker också att jag på sikt ska kunna erbjuda events och kick-offer mot företag, berättar Nicole Fhors, som har 12 hundar i sin kennel.

Hon är mångsysslare och konstnär. Efter ett mångskiftande liv som evenemangsmakare på charterhotell i Spanien, utbildning till dramapedagog och svensklärare ser det ut som Nicole slutligen landat i Österåsen.

– I glesbygden har jag mitt hjärta! Livet tar olika vägar. Jag skaffade min första husky när jag bodde i Stockholm. Jag ville ha en aktiv hund. Polarhunden är en urhund med stor personlighet och det är ett roligt samarbete mellan mig och hundarna. Det är ett givande och tagande. De är känsliga, inkännande hundar, tuffa arbetare men mjuka socialt. Huskies är ”hundvärldens katter”. Det var när jag fick kontakt med draghundsförare och hittade en mentor som lärde upp mig. Innan jag lämnade Stockholm hade jag fem huskies och bodde ute i Kungsängen, men det funkade inte att bo i Stockholm. Jag körde bara på och det blev för mycket. Jag ansökte till kursen ”Kreativt entreprenörskap” i Leksand och det innebar en stor livsförändring. Jag hade ingen anknytning norrut, men så sa nån till mig att kolla i Lofsdalen, och så började det med att jag med min dårvarande sambo bodde i en liten jaktstuga. Turistbyrån visste att jag hade draghundar och frågade om jag körde turister. Det var nytt för mig, men jag tänkte att då gör jag det! Det blev heltid under vintrarna. Jag trivdes i Lofsdalen, men flyttade då jag och dåvarande sambon gick skilda vägar. Österåsen bjuder på nya möjligheter och här finns det också två gäststugor. Niklas, min nuvarande sambo är snickare i grunden men jobbar just nu på Engcon. I dagsläget är jag ensam att bygga upp och jobba i företaget, men kanske han blir mer involverad på sikt, säger Nicole.

– Jag tänkte att Österåsen och Strömsund är nära fjällen, och det är bra med hundarna att kunna göra turer. Jag elitsatsar inte vad gäller draghundstävlingar, utan kör främst för att jag och hundarna älskar det. Vad gäller mitt företagande och val att satsa på naturturism, jag tror att pandemin gör att människor har ett ökande behov av att komma ut i naturen. Hundkörning blir bara en liten del, jag vill satsa på vandringar, och nedkopplade aktiviteter, back to basic. Det ska inte vara någon skidbackskänsla, utan mer avskalat. Mat lagad ute i naturen, kanske blir det målarkurser också i framtiden, säger Nicole på gården till sitt företag IN I NORDEN med hopp om att tillståndet hinner komma till den första juni.

Powered by Labrador CMS