Magnus Olofsson från Orangutang Skog & Naturvård har det utmanande uppdraget att avverka skog i Almåsabackens branta terräng.
Magnus Olofsson från Orangutang Skog & Naturvård har det utmanande uppdraget att avverka skog i Almåsabackens branta terräng.

Ny nedfart byggs och gamla betesmarker återtas i Almåsa

Lunchbjudning runt öppen eld förkunnade starten för arbetet som ska skapa Almåsas nya nedfart.

Publicerad

I tillägg till ny nedfart passar flera markägare i området på att gallra ur och återta gamla betesmarker.

Gamla jordbruksmarker ska återtas och ny slalombacke ska byggas. Det är målbilden när man startar upp ett lika stort som utmanande avverkningsprojekt i Almåsas branta sluttningar.

—Terrängen är brant och skogen grov, ett utmanande och fantastiskt roligt jobb, säger Magnus Olofsson från Orangutang Skogs & Naturvård som ansvarar för huggningen.

Utvecklingsprojektet runt Almåsa alpinanläggning har redan resulterat i att nio nya boendestugor är inköpta och installerade. Byggnation av en helt ny nedfart strax till öster om liften är nästa steg i utvecklingen.

—Det har funnits planer på att göra just detta i många decennier här i Almåsa. Förra sommaren inleddes min dialog med Gällö Skog, de har varit flitiga sedan dess och fått med sig flera av markägarna intill som också kommer göra åtgärder som gynnar förutsättningar för skidåkning och som öppnar upp för bättre betesmarker, säger anläggningens ägare Kalle Bäckwall.

De betesmarker som ska huggas fram beskrivs återskapa landskapsbilden i Almåsa till hur byn såg ut på 40-talet, när jordbruken i byn var fler.

—Skidbacken blir en kalavverkning och i tillägg till det så gallrar vi ur stora delar av bergets sydsida för att återskapa hur det såg ut förr och för att skapa förutsättningar för framtida jordbruk här i Almåsa. Hela processen, dialoger med markägare och de framtidsvisioner som finns här i bygden har varit fantastiskt roliga att nu ha blivit en del av”, säger virkesköparen Karl-Johan Hansson från Gällö Skog.

Gällö Skog och Orangutang Skogs & Naturvård har hittat centrala roller i Almåsa alpinanläggnings framtid. Framåt jul beräknas avverkningen av den nya backen vara klar men engagemanget i Almåsa stannar inte där.

—Skogsjobbet här i byn kommer hålla på i flera år, det sista blir att förbereda terrängen inför VM i Paralympisk Ski-Cross som avgörs 2023. I mars arrangerar vi också Gällödagen med gratis skidåkning för allmänheten för tredje året i följd om pandemins restriktioner lättas upp. De tidigare åren har varit fantastiska men visst kommer det känns extra roligt att i år kunna presentera en helt ny nedfart, säger Hansson.

TEXT & FOTO: MATTIAS BÅNGMAN

Powered by Labrador CMS