Nu är vi norrlänningar grundlurade, och förda bakom ljuset igen

Med vilken kroppsdel tänker våra folkvalda ledamöter i regering och riksdag med när det gäller kompensation för den oerhört dyra elströmmen? Kostnader som drabbar medborgare, företag och föreningar även i Norrland.

Den senaste tiden så har elströmmen varit på ungefär samma höga nivå i hela Sverige. Men den landsända som får en ekonomisk kompensation är den del av Sverige som ligger ”Söder om Dalälven” D.v.s. prisområde 3 och 4.

Dessutom ett system som beräknas på den elström man tidigare har förbrukat, vilket inte direkt sporrar till att spara elström nu och framåt för att hjälpa till med att minska bristen på elström. En brist som finns i Södra Sverige. I Norrland , d.v.s. prisområde 1 och 2 har vi ju ett överskott på elström.

Jag tycker att våra folkvalda ledamöter från Norrland är besvärande tyst i denna viktiga fråga. Så min fråga till er alla politiker är, Vad gör ni för att rätta till denna orättvisa?

Saken gör det ju inte bättre att vissa av dessa Norrländska ledamöter inte ens bor i vår landsända, utan bor i södra Sverige, och verkar ha skrämmande dålig koll på tillvaron norr ut. Ett typexempel är väl den tänkta SD politikern som inte visste så mycket om Jämtland, men en sak visste hon ju i alla fall med bestämdhet citat ” att Västerås är större än Jämtlands län” slut citat. Man kan ju ta sig för pannan för mindre!!

Här kan man snacka om okunskap på hög nivå. Hela den intervjun finns att se och höra på SVT Jämtland play. Nu blev det efter omräkning av rösterna inte denna person utan en person från Skövde i stället. Som jag inte vet så mycket om, mer än att han är jägare och att han menar att jaktpolitiken är viktig för Jämtland och även konflikter kring jakträttigheter. Min högst personliga åsikt är att det säkerligen finns viktigare frågor att driva när det gäller oss invånare i Jämtland!!

Ser man på tillsättningen av Sveriges regerings 24 ministrar så finns det ingen som bor norr om Borlänge i södra Dalarna. Så i majoriteten av Sveriges geografiska yta så har befolkningen således ingen repristation alls i denna viktiga regeringsgrupp . Hur kan en sådan sak få hända 2022?

Som om inte denna orättvisa skulle vara nog, så har de flesta av dom Norrländska kommunerna också en betydligt högre kommunalskatt, en skillnad på upp mot fem kronor på varje intjänad hundralapp i skatt. Har man en månadsinkomst på exempelvis 33.000 kr per månad så blir det en merkostnad på ca. 20.000:- per år.

Till detta kan läggas att vi har betydligt sämre vägar, ett sämre järnvägsnät och en sämre service på många andra sätt, som exempelvis gigantiska långa operationsköer på våra sjukhus.

Norrland har under dom senaste etthundra åren fått släppa till och ödelägga många fina älvar, vattendrag och marker med stora kraftverks- och dammbyggen. Anläggningar som drar in mångmiljardbelopp i vinster till sina ägare. Endast ”småsmulor” av dessa vinstpengar hamnar i sina hemkommuner, inte ens fastighetsskatten stannar i dessa glesbygds kommuner, utan i Stockholm med omnejd.

Det finns ett ord som heter baggböleri, kan det passa in i detta sammanhang? Detta ord kan härledas till 1800 talet, när markägare blev lurad/bestulen på skog. Det känns som detta uttryck kan appliceras på dagens invånare i Norrland också.

Så det självklara valet för vår regering är enligt min mening är att ge samma elkostnadskompensation för alla hushåll, företag och föreningar i Sverige, när elpriset är lika högt i hela Sverige. Gör om och gör rätt!

Martin Stugholm, Brunflo.

Powered by Labrador CMS