UPPDATERAD: 109 bekräftade fall av corona i länet

Region Jämtland Härjedalen har fått sitt första bekräftade fall av Coronaviruset. Foto: Caj Källmalm

Fram till onsdag eftermiddag har fyra nya fall av coronaviruset covid 19 konstaterats i länet. Det gör att Jämtland har 109 bekräftade fall av viruset. De flesta vårdas hemma. För några veckor sedan konstaterades de första fallen där smittade inte varit utomlands. Vi har nu samhällssmitta i länet. Antalet som vårdas på sjukhus har ökat med en.  Nu vårdas 10 patienter på sjukhus varav 2 får intensivvård, meddelar Region Jämtland Härjedalen. Nu finns även två bekräftade fall på ett äldreboende i Östersunds kommun. Det finns även ett bekräftat fall av covid-19 på äldreboende i Bräcke kommun.

Fram till och med onsdag har 2290 personer testats i länet. Flera olika åtgärder har gjorts med separat testanläggning i ett tält utanför sjukhuset och kontroll av personer som ska in på hälsocentraler och akuten innan de får släppas in.

Sorteringen gäller alla gående patienter, alltså de som kommer till fots, och inte de patienter som kommer med ambulans. Själva sorteringen kommer att ske via akutmottagningens reception. Patienter som ska provtas för misstänkt coronvirus ska besöka provtagningstältet som finns på Köpmangatan 5, vid infektionskliniken.

De besöksrestriktioner som tidigare gällde vårdavdelningar har nu utökats till regionens samtliga verksamheter.

Primärvården i Region Jämtland Härjedalen har testat en onlinetjänst i liten skala på några hälsocentraler via e-tjänsterna på 1177.se. Nu breddinförs tjänsten från och med den 19 mars till alla invånare, för att öka tillgängligheten. Mer information finns i pressmeddelande på Regionens webbplats.

Vid misstanke om smitta kontaktas vården via 1177 eller 1177.se, där finns också mer information om symptom, smitta och liknande. Om ingen smitta misstänks besvaras allmänna frågor via informationsnumret 11313. Allmän information och FAQ finns via Folkhälsomyndighetens webbplats.