Nordcirkus klarar sig trots lågt krisstöd “Vi har haft tur”

Nordcirkus i Edsåsdalen får mindre krisstöd från Kulturrådet än de ansökt om. De klarar sig ändå tack vare digitala föreställningar.

Publicerad

Kulturrådet presenterade förra veckan vilka som skulle få det speciella krisstödet till företag inom kultur som fått ställa in evenemang under perioden juni-september. Det visade sig då att länet fått 3 844 900 kronor, eller 0,96 procent av dessa medel, vilket alltså innebär en kraftig snedfördelning gentemot andra län.

Mest medel, närmare 1,4 miljoner kronor, gick till Storsjöyran Evenemang och en av de mindre mottagarna av krisstödet är Nordcirkus i Edsåsdalen som drivs av Daniel och Sara Oja. De hade ansökt om 78 000 kronor men endast fått 29 100 kronor.

JT kontaktade Daniel Oja och frågade om de är hjälpta av detta stöd.

– Ja, pengar är ju pengar. Nu har ju vi ingen insyn i hur själva beslutsfattandet går till och på vilka grunder de delar ut pengar, men svar ja, vi är nöjda med att vi får pengar.

Hur har ni drabbats av coronan? – Ja cirka en halv miljon kronor, lite mer kanske, har vi fått inställt för, svarar Daniel och förklarar att så mycket är kontrakten värda som de gått miste om.

Rör det sig om inställda föreställningar? – Ja, inställda föreställningar och turnéer uppgår till cirka en halv miljon kronor, fortsätter Daniel och förklarar att de tidigare har fått annat stöd på grund av coronan. – Vi fick lite stöd vid första utdelningen, det här är ju andra utdelningen från Kulturrådet. Sedan har vi även kunnat vara korttidspermitterade i aktiebolaget.

Var kommer den största delen av era inkomster från? – Skolföreställningar är väl den största delen.

Och det har ni fått ställa in helt? – Det har vi fått ställa in helt, men vi hann genomföra en turné tidigt i höstas innan de stängde helt.

Vad gör ni nu? – Nu är vi hemma och funderar på fortsatt omställning. Jag håller digitala workshops och vi ska spela in en föreställning som ska sändas digitalt, svarar Daniel och tillägger att de även städar och inventerar sina lager.

Så ni kan inte ha några fysiska föreställningar? – Nej, vi har inga fysiska föreställningar alls. Så allt sådant är inställt eller skjutet på framtiden.

Men du verkar ändå nöjd med att ni har fått lite pengar? – Jo men sammantaget, det stödet som vi fått och de corona-omställningar som vi ändå har gjort, då har vi klarat oss. Vi har också haft några bra år bakom oss, så vi har en liten buffert att ta av. Så vi är inte tillnärmelsevis lika drabbade som flera av mina kollegor är, runtom i landet. Så att vi har haft tur, i sammanhanget, eller varit smarta, hur man vill se det. Sedan är det frågan hur länge det fortgår, innan det börjar bli allvarligt för oss också, men i nuläget så klarar vi oss.

Hur länge tror du att ni kan hålla ut, om det fortsätter som det är nu? – Ja, alltså det är ju slitigt att hålla på fram och tillbaka, det tycker jag är det mest slitiga. Med att man planerar för någonting och så blir det inställt och så börjar man på någonting annat och så blir det framskjutet och så försöker man styra upp. Så den biten är ju den som sliter mest på oss. Nej men vi håller väl ut tills vi inte gör det längre. Svårt att säga om det är ett halvår, ett år eller tre år. Vi kommer kämpa, det vi gör är bra och värdefullt och högst nödvändigt.

Håller du alltså på att styra om till digitala föreställningar nu? – Ja, det gör vi. Så nu kommer vi då att ta in ett professionellt filmteam som filmar en föreställning, som vi då kan sända digitalt.

Och ta betalt för det? – Ja, precis. Men det är också väldigt svårsålt i sammanhanget, för att de föreställningar vi gör är tämligen baserade på publikinteraktion, så det blir lite plattare. Det får funka som någon form av nödlösning, men det är inte ett fullgott alternativ.

Powered by Labrador CMS