- Det vi behöver är betalningsfrihet när vi inte har några intäkter. Staten går ut med en massa stöd som inte verkar komma fram till oss som skulle behöva det, menar Jan Zakrisson.
- Det vi behöver är betalningsfrihet när vi inte har några intäkter. Staten går ut med en massa stöd som inte verkar komma fram till oss som skulle behöva det, menar Jan Zakrisson.

Trängd företagare saknar avgiftsbefrielse i Berg

Trots att många verksamheter stannat av helt eller delvis på grund av Coronan befrias till exempel inte restauranger från kommunala kontrollavgifter i Berg.

Publicerad

- Jag tycker att det är märkligt att det är en byråkrati som inte svarar när jag ringer för att diskutera läget som vi befinner oss i. Det säger Jan Zakrisson på Klövsjö Gårdsbryggeri.

Vad är det du saknar?

- De reguljära avgifterna har jag alltid ifrågasatt men ändå betalat dem. Men nu i Coronatider när vår restaurang står still är det väldigt märkligt att få en enkät där vi ska fylla i hur vi mår och har det. Det vi behöver är betalningsfrihet när vi inte har några intäkter. Staten går ut med en massa stöd som inte verkar komma fram till oss som skulle behöva det, menar Jan Zakrisson.

Han har i år betalt nästan 18000 i olika kontrollavgifter till kommunen.

- Vi är ålagda från politiskt håll att genomföra kontroller och det tar vi en avgift för.

Vi har fått många samtal om detta nu, berättar Lars Holst livsmedelsinspektör i Härjedalen och Berg.

- Det är vi som är drabbade. Jag saknar förståelse från kommunen och andra myndigheter. De borde vara mer intresserade av att jobba rent konkret mot restaurang och livsmedelsbranschen, menar Jan.

- Det är politikerna som ska tala om detta. En del av verksamheterna har gått bra i sommar det skiljer otroligt mycket. Avgifterna baseras på livsmedelsverkets riktlinjer, förklarar Tina Dyrvold Karlsson livsmedelsinspektör i Härjedalen och Berg.

- Vi har inga lån och vi driver våra rörelser med minimal vinst men det är ändå nära att allt går i putten nu, hävdar Jan.

Vad har du gjort under Coronaavbrottet i din verksamhet?

- Jag har en massa planer och skulle vilja utveckla en del tankar men det kan jag inte göra när det är stopp i kassaflödet, säger Jan Zakrisson.

Tyvärr har JT inte lyckats få tag på ansvarig politiker.

Powered by Labrador CMS