Vi anser att vi inte har fått ett svar på den begäran som vi gjorde till kommunen som i stället svarar till mig personligen. Det är  mer ett slag i ansiktet, säger Svante Westin
Vi anser att vi inte har fått ett svar på den begäran som vi gjorde till kommunen som i stället svarar till mig personligen. Det är mer ett slag i ansiktet, säger Svante Westin

Entreprenör i Backe ger inte upp – vill starta B&B i rivningshotade hus

Ägaren till före detta Backesågen Svante Westin ser andra utvecklingsmöjligheter än rivning för kommunala bostadsfastigheter på orten.

Publicerad

Svante Westin ser sällan svårigheter när han har en idé. Han gjorde sig känd redan när han fick fart på verksamheten på gamla sågområdet genom att utöka spårområdet så att långa tåg-set kan hämta timmer på terminalen. Han såg till att den nedbrunna bensinmacken försvann och att det blev upprensat. Han har köpt fastigheter och mest iögonenfallande är kanske gamla Handelsbankens hus, där det nu finns ett välrenommerat HVB-hem.

Nu vill Svante Westin köpa fastigheter av Strömsunds Hyresbostäder, SHB, och skapa boendemöjligheter i form av Bed&Breakfast. Men där är har han hittills stött på patrull.

– Det finns ju ingenstans att bo i Backe. När man är ute och jobbar hela veckorna ska man inte ha sämre än hemma. Jag har inrett en lägenhet i en av mina fastigheter med utrustat kök, åtta sängplatser, dusch, toalett och tvättmaskin, berättar Svante och kan visa den nyinredda lägenheten som finns att hyra via airbnb.

”Cosy high class apartment in Backe” för drygt 900 kronor natten. Samtidigt får hyresgästen kunskap om trakten runt byn med vandringsleder, skidbacke, bad och fisk och skoterleder utanför knuten. – Det gäller att göra byn attraktiv. Vi har en bra skola, vi har vårdcentral och apotek. Antingen kan man hyra säsongsvis, jul-nyår, under semestern eller affärsresenärer kan hyra. Varför skulle det inte gå? Jag har en lägenhet till i huset som är renoverad och som bara ska inredas. Det finns fler möjligheter, säger Svante.

– Efter två dagar fick jag första bokningen. Fem gäster från Kina kommer till nyår. Holländare har hört av sig och de frågar efter vintersporter. Reklamvärdet är större än jag får in i hyra, säger Svante.

Vad driver honom förutom en stark känsla för bygden? Svaret dröjer.

– Jag kan inte låta bli. Jag ser bara möjligheter och lösningar. Jag är bara så och har alltid varit så. Men vi måste samarbeta! Det går inte att sitta i stugan och bara tycka. Och om lägenheter rivs så finns det ju ingenstans att bo när folk vill flytta hit. Vi måste bygga samhället tillsammans, säger entreprenören Svante. Fastighetsägare, företagare och inspiratör.

Det går att ana att han indirekt vänder sig till SHB.

Läs mer: Rivningar pausas i Backe och Hoting

Powered by Labrador CMS