De europeiska turisterna som besöker Siberian Adventure  låter sig inte störas av vindkraftparken i Havsnäs. En park som nu hotas av konkurs.
De europeiska turisterna som besöker Siberian Adventure låter sig inte störas av vindkraftparken i Havsnäs. En park som nu hotas av konkurs.

Havsnäs Vindkraft gick 160 miljoner back – hotas av konkurs?

Vindkraftsanläggningen i Havsnäs som ägs av Havsnäs Vindkraft AB i Solna har problem med ekonomin. De 47 vindkraftsverken genererar inte tillräckligt för att täcka kostnaderna, detta trots att det inte finns några anställda i bolaget. Senaste årsredovisningen visar en förlust på drygt 160 miljoner kronor.

Publicerad

– Jag har inga kommentarer till siffrorna, generellt kan man säga att branschen går bra för många vill investera, säger Mattias Sjöberg, vd på Vasa Vind som förvaltar anläggningen. På frågan vilka som satsar på investeringar när de inte får någon avkastning på egna kapitalet svarar han:

– Jag har ingen kommentar.

När vindkraften i Havsnäs stod färdiga för drift 2010 var det Sveriges största landbaserade vindkraftsanläggning med sina 47 verk. Men anläggningen har sedan starten haft svårt att få snurr på affärerna. Det har varit löpande förluster genom åren och i somras tvingades bolaget att upprätta kontrollbalansräkningar då det egna kapitalet var förbrukat, det inträffade första gången 2018. Bolaget fick också ingå en ackordsuppgörelse med kreditgivaren för att undvika konkurs. Revisorn skriver i årsredovisningen ”att det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.” Om bolaget nu löst kapitalförsörjningen för fortsatt drift är något som Mattias Sjöberg inte vill uttala sig om.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS