”Hemester”-sommaren 2020 har varit bingo för turistattraktionerna i Ragunda kommun. Krångede Museum har upplevt ett uppsving och Elisabeth Boije, som driver caféet, tror på en ännu bättre sommar 2021 när miljonsatsningen på ett lekland står färdigt.
”Hemester”-sommaren 2020 har varit bingo för turistattraktionerna i Ragunda kommun. Krångede Museum har upplevt ett uppsving och Elisabeth Boije, som driver caféet, tror på en ännu bättre sommar 2021 när miljonsatsningen på ett lekland står färdigt.

Toppensommar för Krångede Museum och Döda Fallet

”Hemester” är ett centralt begrepp sommaren 2020. Det har synts på turistmålen i Ragunda kommun.– Vi har haft otroligt mycket folk i sommar, säger Elisabeth Boije på Krångede Museum.

Publicerad

Coronapandemin har satt sin prägel på svenskarnas semestrande

När det har varit begränsade möjligheter att resa utomlands har många i stället valt att se sig om i Sverige. Krångede Museum har sett en tydlig skillnad i besöksmönstret.

– Vi har sett skillnad åt det positiva hållet. Det var bra i fjol också, men det har varit mer i år. Det vi inte har haft är tyskar och danskar, men vi har haft otroligt mycket folk från hemområdet och övriga Sverige, säger Elisabeth Boije.

Hon driver caféet på Krångede Museum för andra sommaren, tillsammans med sin sambo, och tror att det är en bra ”coronaaktivitet” att besöka muséet.

– Det ryms inte så mycket folk här samtidigt och går man runt i muséet är det uppdelat i tre plan. Man går in på ett ställe och ut på ett annat och behöver aldrig krocka med varandra. Sedan kan man sitta och fika ute eller inne. Vi kommer aldrig upp i 50 samtidigt, det är ett jämnt flöde hela dagen, säger Elisabeth Boije.

På området utanför huset byggs just nu ett stort lekland, en miljonsatsning som Jämtlands Tidning var först att berätta om. Elisabeth Boije tror att det kommer generera ännu fler besökare till muséet nästa sommar, när leklandet står färdigt.

– Vi har gjort mycket reklam för det, så jag tror att vi kommer ha ännu fler besökare nästa sommar. Det hör man på dem som kommer nu, säger Elisabeth Boije.

Även vid en annan stor turistattraktion i Ragunda kommun, Döda Fallet, upplever man ett uppsving den här sommaren. Detta trots att man inte har kunnat spela föreställningar på scenen på området.

– Jag såg att kommunen hade räknat på det och sett att vi har många fler människor än tidigare, om man räknar bort kvällarna med Dunderklumpen-föreställningarna. Det har varit otroligt med turister här, säger Gunn-Christin Höög, som jobbar i serveringen vid Döda Fallet.

Många av turisterna har sett skylten vid vägen och åkt ner till Döda Fallet av en ren slump, berättar Gun-Christin Höög.

– Jag tror att det här är ett bra utflyktsmål. Människor är lyriska. Alla säger samma sak, att de åkte ner av en tillfällighet och att det är så vackert här.

Hon är en av fyra personer som har jobbat på heltid i serveringen vid Döda Fallet under sommaren, dessutom har några deltidsanställda också arbetat. För henne var det fjärde sommaren – vilket också var hennes sista.

– Det sa jag i fjol höst också, att det inte blir ett år till. Men så kom januari-februari och jag började tänka på att det är så himla roligt här. Man träffar trevliga människor och får röra på sig. Det är bara att konstatera att det här är en livsstil. Det är inte bara att gå hit och tänka att det är som ett vanligt jobb, säger Gun-Christin Höög.

Powered by Labrador CMS