Cescen Petrusson ansvarar för vakterna på O'learys och Gamla Teatern i Östersund. Han är orolig över de höjda avgifterna för grundutbildningen och fortbildningen. “Jag har flera i min kår som kommer att sluta”, säger han.
Cescen Petrusson ansvarar för vakterna på O'learys och Gamla Teatern i Östersund. Han är orolig över de höjda avgifterna för grundutbildningen och fortbildningen. “Jag har flera i min kår som kommer att sluta”, säger han.

Höjda avgifter – då vill många ordningsvakter sluta: “Kommer bli ett helvete att få tag på vakter”

ÖSTERSUND (JT) Oron sprider sig bland ordningsvakterna i Östersund. Den dramatiska höjningen av fortbildningsavgiften får många att fundera på att sluta.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det är en bisarr höjning och det kommer att bli problem på många håll, säger Cescen Petrusson, som ansvarar för vakterna på O'learys och Gamla Teatern i Östersund.

Det är polisen som ansvarar för både grundutbildningen och fortbildningen för ordningsvakter.

Tidigare har det kostat lite drygt 8 000 kronor att utbilda sig till ordningsvakt. Sedan i mars kostar det närmare 23 000 kronor.

Vakterna måste även fortbilda sig vart tredje år, något som har kostat 1 400 kronor. Den avgiften höjs nu till 8 000 kronor.

Polisen motiverar höjningen med att de måste ha full kostnadstäckning för sina utbildningar, vilket de inte har just nu.

Men den dramatiska höjningen kan få stora konsekvenser, speciellt för ordningsvakter som inte får sin utbildning betald av ett säkerhetsföretag.

– För ordningsvakter som har det här som ett extraknäck så blir det ju en stor smäll. Vi har väldigt många som ska gå fortbildning nu och jag har flera i min kår som kommer att sluta. Det är mycket pengar det handlar om, plus att de måste ta ledigt från jobbet en dag, säger Cescen Petrusson.

Han är inne på att festivalerna kommer att drabbas allra hårdast.

– Där kommer det att bli ett helvete att få tag på vakter. Krogarna är det möjligt att det kommer att gå. Men det handlar också om kvalité. Jag vet att vi håller en hög kvalité just nu, vi har en bra personal. Blir urvalet sämre så ökar risken för att vi får in vakter som inte borde vara vakter.

Cescen Petrusson är inne på att det kan finnas ett annat skäl till att polisen genomför de här avgiftshöjningarna.

– En grej jag har fått höra lite under bordet är att man vill städa bort vakter som inte ska vara vakter. Det handlar ju framför allt om storstadsområdena. Men då slår en sån här höjning helt fel. De vakter som man vill ha bort är ju de vakter som tjänar mest, med pengar under bordet och liknande. Risken är att det med det här beslutet blir fler av den typen kvar istället, säger Cescen Petrusson.

Powered by Labrador CMS